För tre veckor sedan skrev Timbros Karin Svanborg Sjövall om en rapport som identifierade 50 svenska skolor som kontinuerligt, år efter år, underpresterar. Och det gäller även om man tar hänsyn till de villkor skolorna arbetar med, som exempelvis elevernas bakgrund. Ändå tillåts dessa skolor, till den helt övervägande delen kommunala sådana, att fortsätta bedriva dålig utbildning. Det är sällsynt att kommunala skolor läggs ner på grund av kvalitetsproblem.
Men nedläggning är givetvis inte enda alternativet.
För Högbyskolan i Hemse har man istället tagit initiativ för förändring, för att ta itu med alla de problem som lett till att eleverna får för lite kunskap. Den drivande kraften bakom denna förändring är den nyligen tillsatta rektorn Jacob Wesley och för egen del måste jag framhålla att jag gläder mig åt mycket av det han säger i intervjun i gårdagens GA. Intentionerna är goda och konstruktiva.
Men nu är det oerhört viktigt att rektorn får stöd för sitt förändringsarbete och att alla berörda ser värdet och vikten av den nya ordningen. Det gäller hela lärarkollegiet, eleverna och deras föräldrar. Det är fortfarande samma människor som ska bedriva undervisning vid Högbyskolan och det är fortfarande samma människor som ska lära sig. Om de inte välkomnar en kulturrevolution så kommer den inte att äga rum. Rektorn är bara en man. Han kan visa vägen, men inte gå den åt någon annan.
Förändring kan vara jobbigt och ångestladdat. Man vet vad man har men inte vad man får. Men viljan till förändring borde i det här fallet understödjas av att så många tycks olyckliga över dagens situation. Man vet vad man har, och det är inte bra nog.
I föräldrakollektivet måste det finna stöd för förändring när 87 procent av dem anser att deras barn är i behov av särskilt stöd. Elever som klagar över att det är svårt att koncentrera sig på lektionerna borde hälsa nya (och genomdrivna) ordningsregler med glädje.
Och lärarna? Tja, Jacob Wesley verkar benägen att ta sitt ansvar som skolledare och lägga sig i hur de bedriver utbildning. Det kan leda till konflikter. Men å andra sidan har inte heller de varit nöjda med hur skolan hittills har styrts och nu kan de kanske få det understöd i sin lärarroll som de behöver.