Gotlandshem i kläm

Svårforcerad dörr. Den kan ta tid innan Gotlandshem kommer åt att renovera.

Svårforcerad dörr. Den kan ta tid innan Gotlandshem kommer åt att renovera.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Ledare Gotlands Allehanda2015-06-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Renoveringsbehovet i Gotlandshems bostadsbestånd är ett stort problem. Det är dessutom ett problem som är oupplösligt förknippat med ett mycket, mycket större problem. Sveriges icke fungerande bostadsmarknad som förstörts och förvridits av hyresregleringar med mera. Det är inte konstigt att bostadsbrist är mer regel än undantag i de städer och orter som inte drabbats av utflyttning och befolkningsminskning.

Egentligen så skulle ju hela bostadssektorn behöva reformeras i grunden. Det är dock inte något som ser ut att hända under den närmaste framtiden. Inte under sittande regering och inte heller efter ett eventuellt maktskifte. De regleringar som skadat bostadsmarknaden är också omhuldade och svåra att åtgärda. Ännu svårare än Gotlandshems åldrande fastigheter.

Så vad kan Gotlandshem göra? Regionens bostadsbolags vd Staffan Thurgren intervjuades i GA i går och han verkar åtminstone ha klart för sig vad man INTE kan göra.

– Vi har inte de mest välavlönade hyresgästerna. Att göra som på andra håll, blåsa ut hela lägenheter, göra nytt och höja hyran med 50 procent, kommer inte att fungera här.

Gotlandshem tittar istället på en modell där lägenheter renoveras när den befintliga hyresgästen flyttar ut och den nya hyresgästen får en betydligt högre hyra.

Den modellen har stora fördelar. Befintliga hyresgäster påtvingas inte en ny bostadsstandard som de kanske inte har råd med. Och den nya hyresgästen skriver på sitt hyreskontrakt fullt medveten om vad den nya hyran är.

Men det finns också nackdelar. Det borde vara mer effektivt att kunna renovera ett helt hyreshus på en gång. Att renovera lägenheterna en och en borde därmed bli betydligt dyrare.

Vidare är hyresgäster på en bristmarknad ofta långvariga. Man släpper inte gärna ett eftertraktat hyreskontrakt. På en bristmarknad är hyreskontraktet dessutom en bytes- och handelsvara som den utflyttande behöver när man letar efter nästa boende. Det finns flera sajter på nätet som försöker para ihop bostadsbytare. Dessa transaktioner försvåras av en renovering och en hyresökning. Och om hyreskontrakt kan byta innehavare utan renovering, då kan det ta VÄLDIGT lång tid innan det blir någon renovering av.

Vad är den bästa lösningen? Eller den minst dåliga lösningen? Vet inte. Men jag vet att jag inte avundas ledningen för Gotlandshem eller ledningarna för alla andra kommunala bostadsbolag med många miljonprogramhus.

Staffan Thurgren talar om hur dominerande Gotlandshem är på marknaden. Kanske är en del av lösningen att göra Gotlandshem mindre dominant.