När Lärarförbundet presenterade rankingen av bästa skolkommun så hade Gotland fallit från plats 17 till plats 39 (av 290 kommuner). Men Brittis Benzler (V), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, var ändå mäkta nöjd när hon uttalade sig i gårdagens GA:
– Det är bra att vi fortfarande ligger så högt, vi tillhör den absolut bästa fjärdedelen av landet kommuner.
Men jag vet inte varför hon är så nöjd. Lärarförbundets ranking är egendomligt konstruerad och mäter definitivt inte vilken kommun som är bäst på att sköta skolan.
En starkt bidragande orsak till att Gotland placerar sig högt i rankingen är exempelvis att Regionen rankas som nummer ett (!) av 290 kommuner när det gäller hur mycket resurser som satsas på skolan. Men vad är detta värt om man inte samtidigt får lika goda resultat? Då är det ju bara dålig hushållning med pengarna. Gotland placerar sig exempelvis på plats 213, när man mäter hur stor andel av eleverna som klarar av gymnasieskolan inom tre år. I övrigt kan man notera:
Övergång högskola, plats 219.
Meritvärde i årskurs 9, plats 77.
Andel G, plats 111.
Det är inte usla resultat. Men det är verkligen inte bra för den Region som satsar mer resurser på skolan än någon kommun i Sverige.
Vidare ger Lärarförbundet en god ranking till Gotland i kategorin ”lärartäthet”, plats 56.
Men enligt forskningen har klassernas storlek mycket liten betydelse för utbildningens resultat. Gotland har hög lärartäthet därför att man misslyckas med att fylla skolsalarna i en skolorganisation där man prioriterat den geografiska spridningen framför utbildningens resultat och ekonomin. Detta har man gjort i strid med önskemål från öns rektorer. Gör detta verkligen att Gotland förtjänar hög ranking och goda vitsord från Lärarförbundet? Jag finner det minst sagt missriktat och egendomligt.
Region Gotland har stor anledning att idka självkritik när det gäller skolan. Skolans organisation borde vara föremål för det tankearbete som nu sker, för att få ordning på Regionens dåliga ekonomi. Men det får inte bara vara en ekonomisk fråga. Det finns också stor anledning att fundera över vad man kan göra med organisationen för att utbildningen ska bli bättre.