Det är många som har anledning att känna sig styvmoderligt behandlade, när Regionen gör en affär som uppenbart gynnar ett specifikt företag. Men det är heller inte ovanligt att även gunstlingen till slut blir lidande, när affären går i stöpet eller genvägar bli senvägar.
Så var det med Snäcks camping, där Regionen aldrig lyckades leva upp till vidlyftiga löften om planändringar med mera och där företaget som skötte driften till slut ansåg det bäst att säga upp avtalet. Varken Regionen eller företaget har i efterhand anledning att se sig som vinnare.
Så var det med Östersol, när den gåvan från Regionen upphävdes i domstol. Det lokala utvecklingsbolaget Nygarn Utveckling AB kunde inte realisera sina planer och har i slutändan bara haft besvär med Östersol. När det gamla äldreboendet såldes på öppna marknaden så blev köparen en annan.
Och så ser det ut att bli med Hantverket 1, fastigheten som Regionens företag Gneab sålde för under halva priset. Den realisationen kan så köparen dyrt, om man ska tro tankesmedjan Den Nya Välfärden som uttalar sig i dagens GA. Det finns många möjliga nedsidor och ingen uppsida. Statsstödet ska återbetalas med ränta och det kan också bli så att man tvingas betala eventuella rättegångskostnader. Försöker Regionen kompensera företaget för alla besvär, så kan det också bedömas som ett otillåtet statsstöd.
Man talar ibland om gåvor som fortsätter att ge.
Fastigheten Hantverket 1 kan bli gåvan som bara fortsätter att ta.
Det finns en enkel tumregel som kan förhindra att Region Gotland förorsakar fler sådana här härvor. Om man i varje givet läge försöker värna skattebetalarnas omedelbara intressen av god förvaltning – ja då ger man inte bort Regionens egendom, eller säljer den till underpris med egendomliga metoder. Man slumpar exempelvis inte bort en fastighet i Burgsvik – där man plöjt ner ett antal miljoner – för 100 000 kronor, när det finns andra som är beredda att betala bättre. För att nämna en annan av Regionens lysande affärer i fastighetsbranschen.