Tre arkitekter problematiserade kryssningsturismen i en insändare i gårdagens GA. Insändaren saknade inte poänger. Men jag tycker att det är påkallat med några synpunkter. De skriver exempelvis att:
”Ett kryssningsfartyg är ett flytande samhälle i miniatyr som saknar reningsverk. Avloppet flödar orenat rakt ut i havet.”
Det är, som man brukar säga, en sanning med modifikation. Det är riktigt att det finns äldre kryssningsbåtar som tyvärr fortfarande kan göra som insändaren beskriver. Men det finns också nya stora kryssningsbåtar som har egna reningsverk ombord. Cecilia Carlsson, kommunikationschef för Göteborgs hamn, hävdar i en intervju i Göteborgs-Posten att de flesta kryssningsfartygen nu har egna reningsverk.
Det är väl också främst för de nyare stora kryssningsfartygen som den nya kryssningskajen byggs, eftersom de i dag inte kan lägga till i Visby.
Man kan också få för sig att de kryssningsbåtar som saknar reningsverk skulle ligga vid kaj i Visby och släppa ut sitt orenade avfall. Så är inte fallet. Det sker på internationellt vatten, minst tolv sjömil från kusten.
Det är naturligtvis ett oskick som borde stoppas i den känsliga Östersjön. Mycket tyder också på att International Maritime Organisation är på väg att ta tag i frågan. Men huruvida det blir en kryssningskaj i Visby eller ej påverkar inte utfallet.
Arkitekterna har också en poäng när de påpekar att en kryssningsturist inte betyder alls lika mycket för den regionala ekonomin som en annan och mer långvarig besökare. Speciellt som kryssningsturismen förändrats i riktning mot massturism för de icke exceptionellt välbärgade.
Men det betyder ju alls icke att de inte betyder någonting. När arkitekterna skriver att ”varje vecka blir som en Almedalsvecka” om det blir 300 000 nya resenärer så är det ju många företagare (och deras anställda) som upplever det som en möjlighet, även om det också för (lösbara) problem med sig.
Kryssningsturisterna ska inte komma istället för andra besökare. De ska komma också. Jag har svårt att se mekanismerna för någon undanträngningseffekt, åtminstone så länge man adresserar rent praktiska problem som transporter, toaletter och renhållning.