Inga nyheter är goda nyheter, heter det ibland. Det stämmer verkligen inte. Inte när Region Gotland redan sladdar efter i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Gotland kom 248 av 290 kommuner i fjol. Hur det blir i år får vi veta först i september. Men att döma av enkätsvaren som presenterades i går, som rankingen till stor del kommer att baseras på, så blir det inget uppsving för Gotland. Både för Gotland och för rikets kommuner i genomsnitt så försämras enkätdeltagarnas betyg på företagsklimatet något.
Det är inte ovanligt att rankingens resultat bortförklaras. I september i fjol, i samband med att det årets ranking presenterade, så skrev jag:
”Kanske tyngdes företagarnas omdömen om Gotland av affären kring Regionens uppseendeväckande försäljning av Hantverket 1. Men å andra sidan tycks det ju oftast vara någonting som tynger Regionen, självförvållat eller ej. Kanske var det tur att företagarna inte satt och fyllde i enkäten när regeringens Natura 2000-beslut kom.”
Om situationen alltid är unik på något sätt, då är det undantaget som är regel.
Svenskt Näringslivs ranking baserar sig i huvudsak på enkäter, det vill säga subjektiva omdömen och känslor. Men jag tror ändå inte att företagsklimatet är ett stämningsläge som Regionen kan snacka sig ur. Det skulle i så fall ha hänt redan. Det krävs verkliga förändringar – och attityd- och kulturskiften – för att påverka hur öns företagare ser på det klimat de verkar i.
Det är oerhört viktigt att så sker. Om Gotland ska växa så behövs det ett mer dynamiskt privat näringsliv och en hetare arbetsmarknad. Och inte bara för att attrahera fler från fastlandet att bosätta sig här.
För tre veckor sedan skrev jag om hur Li Jansson, arbetsmarknadsekonom på företagarorganisationen Almega, identifierat 15 reformer som skulle kunna ge 290 000 nya jobb och vägar in på arbetsmarknaden för alla de flyktingar som redan fått eller kommer att få uppehållstillstånd. Den enskilda åtgärd som kan ge störst sysselsättningseffekt är bättre företagsklimat i kommunerna. Så Region Gotland ska inte luta sig tillbaka och vänta på att staten skapar sysselsättning för nya invånare i Sverige.
Stefan Löfven har lovat att regeringen ska skapa 5 000 statliga beredskapsarbeten till år 2020. Att höra detta är som att göra en resa i tid och rum. En resa genom glappet mellan den verkliga världen och Socialdemokraternas föreställningsvärld. Det är uppenbart att Region Gotland och kommunerna inte kan vänta på att regeringen ska agera.