Flyktingkris utan tak

Morgan Johansson. Nu med nytt tonläge med mer panik i rösten.

Morgan Johansson. Nu med nytt tonläge med mer panik i rösten.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Ledare Gotlands Allehanda2015-11-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är inte så länge sedan det var tabu att diskutera "volymer" i migrationspolitiken. Det ansågs ovidkommande, ofint och omänskligt. Ibland användes ännu värre epitet än så. Det förekommer för all del fortfarande, men samtidigt finns också en snabbt växande insikt om att Sveriges situation håller på att gå från ansträngd till ohållbar.

Det var ju i mycket just om volymer som förra veckans otillräckliga sexpartiuppgörelse handlade om. Ett försök att styra om den flyktingström som når Europa till andra länder, som hittills tagit emot betydligt färre asylsökande än Sverige. De mer långsiktiga effekterna av den uppgörelsen får vi naturligtvis vänta på, men de omedelbara effekterna som man förmodligen hoppades på tycks helt ha uteblivit. Förslagen var inte tillräckligt långtgående och de var fulla av undantag.

Migrationsminister Morgan Johanssons presskonferens i torsdags, där han inte kom med ett enda nytt konkret förslag, var ett nytt försök att påverka flyktingströmmens riktning och styra den bort från Sverige. Budskapet var bland annat att situationen i Sverige nu är sådan att nya asylsökande inte kan räkna med att erbjudas tak över huvudet. Man kan se detta som en saklig "konsumentupplysning", att berätta om läget för att flyktingar ska kunna fatta mer informerade beslut om var det är bäst att söka asyl. Men syftet var naturligtvis också att denna information skulle påverka flyktingströmmens riktning.

Många av de flyktingar som var målgruppen för Morgan Johanssons budskap befinner sig för övrigt i Tyskland, det EU-land som tillsammans med Sverige tagit emot överlägset flest asylsökande i Europa. Även där har mottagningsförhållandena blivit allt sämre och mer ansträngda. Svenska Dagbladets Göran Eriksson tolkade i går läget som att Sverige och Tyskland, EU:s mest generösa länder i migrationspolitiken, nu påbörjat en "kapplöpning mot botten" i syfte att avskräcka nya asylsökande.

En av dem som fyllde på under gårdagen var finansminister Magdalena Andersson. Till Ekot sade hon:

– Om människor kommer till Sverige över helgen så riskerar de att inte få tak över huvudet. Därför är signalen tydlig, befinner man sig i Tyskland och har tak över huvudet så kanske det är säkrare att stanna där än att komma till Sverige och inte få tak över huvudet.

Men hur är läget i Tyskland? Anke Erdmann, grön ledamot av delstaten Schleswig-Holsteins parlament, sade i går till The Local:

– Jag kan inte se att det skulle vara bättre här än i Sverige – folk sover redan här i stora hallar på liggunderlag.

Danmarks regering sympatier för läget i Sverige tycks väldigt begränsade. Integrations- och bostadsministern Inger Støjberg, sade i intervju i danska TV2:

– Sverige har under många år fört en oansvarig flyktingpolitik. De har själva satt sig i denna situation.

Statsminister Stefan Löfven erkänner att sexpartiuppgörelsen är otillräcklig. Samtidigt tycks regeringen handlingsförlamad. Ord är det enklast tillgängliga verktyget och ord är det enda regeringen just nu använder.

Det blir kanske nödvändigt att gå från en sexpartiuppgörelse om migrationspolitiken till en mer långtgående fyrpartiuppgörelse. Miljöpartiet och Centerpartiet får lämnas vid sidan av vägen till en hållbar migrationspolitik. Det splittrar regeringen, men det splittrar även Alliansen. Det förorsakar förmodligen en regeringsombildning och kräver nog ett blocköverskridande samarbete även om den ekonomiska politiken med mera. Men det är den oreda som krävs för att få ordning på Sverige.