Flyget tappade en av sex

Men varför minskar resandet mest på just Visby flygplats?

Men varför minskar resandet mest på just Visby flygplats?

Foto: Karl Melander / TT

Ledare Gotlands Allehanda2019-08-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Antalet resenärer till och från Gotlands flygplats har minskat. Min första instinkt är att rikta anklagelser mot den felkonstruerade flygskatten och dess menliga påverkan. Och det är säkert en viktig bidragande förklaring till att det totala flygresandet har minskat.

Men varför minskar inrikestrafiken mer än utrikestrafiken på Swedavias statliga flygplatser, varav Visby är en av tio? Flygskatten är högre på utrikesresor men under juli sjönk antalet utrikesresenärer bara med 2 procent medan antalet inrikesresenärer minskade med 11 procent. Jag tror att det kan ha att göra med fjolårets rekordvarma sommar, vilket gör det till ett avvikande år att jämföra med.

Men varför minskar resandet mest på just Visby flygplats? SAS aviserade indragningar av avgångar till och från Arlanda har ju inte realiserats ännu. Ändå blev det minus 16 procent i juli jämfört med förra året. Inte kan väl flygskatten förklara det, för den borde ju slå lika hårt mot andra flygplatser.

Flygplatschefen Gunnar Jonasson hade några teorier som han luftade i en intervju på Helagotland:

– På samtliga flygplatser i landet har antalet resenärer minskat under det här året. Juli brukar vara en stark månad i och med Almedalsveckan, men i år var minskningen 16 procent. Vi tror att det beror på att det var valår förra året och att vi inte haft någon Oslolinje i sommar. Det kan förklara en del av tappet, men vi har också den allmänna samhällsdebatten och en flygskam som säkert påverkar.

Kan dessa faktorer påverka Gotland mer än andra destinationer? Ja, det tror jag faktiskt. Almedalsbesökarna är i hög grad trendkänsliga och involverade och påverkade av samhällsdebatten och det samtida politiska klimatet. Därför kan, speciellt i juli, en allmän nedgång för flygresor slå extra hårt mot flygplatsen på Gotland.

Det är inte alls någon god utveckling för Gotland. En av sex flygresenärer försvinner inte spårlöst utan konsekvenser.

Om detta är ett tecken i tiden som är präntat med permanent bläck så är Gotland svårt beroende av att det utvecklas flyg med nya bränslen – eller kanske eldrivna flygplan – som tillåter Gotland att i framtiden ha täta och goda flygförbindelser med fastlandet och – i förlängningen – världen. Det är en nödvändig förutsättning för ett framgångsrikt näringsliv, nästan oavsett vilken typ av företagande vi talar om.