Fjäriln vingad syns där du letar

En närsynt blick. På ett fjärilshabitat.

En närsynt blick. På ett fjärilshabitat.

Foto: Hasse Holmberg

Ledare Gotlands Allehanda2015-09-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det brittiska tv-programmet QI, lett av Stephen Fry, tillhör mina absoluta favoriter. En fest för den som gillar obskyra fakta och ett gott skratt. I går kom jag att tänka på en speciell frågeställning i programmet. Jag lyckades faktiskt hitta ett klipp med just det avsnittet på youtube. Du kan se det här:

https://goo.gl/Q8NMvr

Panelen fick frågan: Om du vill hitta en helt ny art, var är det då bäst att leta?

Svaret de ville ha visade sig inte vara ”regnskogen” eller Amazonas – det var ”din egen trädgård”. Detta eftersom det nästan inte spelar någon roll vilket markområde du undersöker. Om du inventerar det tillräckligt noga så kommer du att hitta nya och ovanliga arter. Och om du letar i din egen trädgård så slipper du arrangera en hel expedition.

Detta kom jag att tänka på när jag läste i gårdagens GA om hur Naturvårdsverket försöker stoppa utökad kalkstensbrytning i Klinthagen. Detta bland annat för att skydda två fjärilsarter. På mark som inventerats mycket noggrant.

Utökad brytning i Klinthagen var ursprungligen Nordkalks försök att överbrygga tiden fram till dess att man kunde påbörja brytning i Bunge. Nu är det väl tänkt att Klinthagen ska överbrygga tiden till en ännu osäkrare framtid för företaget på ön. Nordkalk fick också klartecken i Mark- och miljödomstolen, men Naturvårdsverket överklagade till nästa instans som nu ska avgöra ärendet.

Jag kan när jag tänker efter inte erinra mig en enda uppmärksammad utvecklingsfråga på Gotland, där Naturvårdsverket figurerat, där Verket inte bestämt sig för att motarbeta förändring.

Kanske inte det viktigaste men det mest talande exemplet var Naturvårdsverkets oerhört envetna kamp för att Björn Ulvaeus inte skulle få bygga en studio på Furillen. Att Verket var så envist berodde inte på att just denna lilla studio i sig skulle vara ett så allvarligt ingrepp i naturen och strandskyddet. Nej, motståndet berodde på att man hade bestämt sig för att varje dispens från strandskyddet vore ett farligt prejudikat. Därför ville inte Naturvårdsverket inte släppa igenom några undantag överhuvudtaget. Varje liten fråga blir då en strid om alla möjliga framtida utvecklingsprojekt med bäring på strandskyddet.

Naturvårdsverket förmår inte väga olika intressen mot varandra. Jag hoppas att Mark- och miljööverdomstolen visar sig kapabel till det.