Fåröresenärens dröm

En dröm om bilarna framför i kön. Och om alla i förturskön.

En dröm om bilarna framför i kön. Och om alla i förturskön.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-07-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Färjekön har ofta ringlat lång i sommar. Mellan Gotland och fastlandet har trafiken utökats med ett nytt färjebolag och med utökad passagerarkapacitet i det gamla bolaget. Men mellan Gotland och Fårö är det som förut. Om inte ännu längre köer än tidigare somrar. Jag har hört många vittnesmål om flera timmars väntetid, om hur man anpassar sin Fårösundspassage till obekväma tider för att om möjligt undvika de värsta väntetiderna och om hur misstänksamheten och hatet bubblar i kön, mot dem som med rätt eller orätt anser sig ha förtur.

För övrigt tror jag att de som misstänker fuffens i färjekön kan ha alldeles rätt. Detta säger jag med kunskap om mänsklighetens natur (hos en del av mänskligheten). Och med kunskap om hur restriktiv förtursrätten faktiskt är.

Enligt Transportstyrelsens författningssamling (TSFS 2013:33) har det 2013 beslutats att förturen är begränsad till:

* ”Förare av fordon med last av sådan beskaffenhet att uppställning i fordonskö är olämplig av sanitära eller andra miljömässiga skäl”.

* ”Gods som sägs i 5 § lagen (2006:263) om transport av farligt gods kan vara sådan last att uppställning i fordonskö är olämplig av sanitära eller andra miljömässiga skäl.”

Samt:

* ”Trafikanter, som på grund av fast bosättning på Fårö, utnyttjar färjeleden under större delen av året.”

Och till slut:

* ”Trafikanter, som på grund av arbete på Fårö och fast bosättning på Gotland, utnyttjar färjeleden under större delen av året.

Det innebär att exempelvis fritidshusägare inte har förtur.

Men oavsett om kökulturen vid Fåröfärjan fungerar eller ej, så är det inte rimligt att detta köande ska behöva fortgå. I maj meddelade Trafikverket att kalkylen ska göras om, för att se om det vore samhällsekonomiskt att bygga bron. Jag hoppas det. I den förra kalkylen var det mycket märkligt att bron kostnadsbedömdes till 663 miljoner, när kostnaden ett decennium tidigare än så beräknats till 300 miljoner. Kostnadskalkylen steg med över 120 procent under en tid då inflationen totalt var under elva procent.

Till hösten, i september, ska Region Gotland och Trafikverket träffas igen för att prata bro till Fårö. Trafikverkets nya kalkyler tillsammans med köerna under årets sommar borde tillsammans göra att bron äntligen kan bli av.