Anders Sundström är inte synsk, han vet inte ett smack om hur behovet av Bromma flygplats ser ut om 22 år, från 2038 och framåt. Jag tror inte ens att han för en månad sedan kunde förutspå det som hände i onsdags. Det är bara sex dagar sedan han nekades ansvarsfrihet och berövades uppdraget som styrelseordförande för Swedbank.
I går framträdde Anders Sundström som ”samordnade av flygkapacitet och bostäder i Stockholms-regionen”. Uppdraget från regeringen var från början att utreda om eller hur Bromma kunde läggas ner i förtid, långt innan avtalet för flygplatsen löper ut 2038. Men uppdraget har förändrats med tiden. Strax före jul meddelade regeringen att den gav upp alla tankar på att lägga ner Bromma. Det var alltför uppenbart att regeringen hade en riksdagsmajoritet emot sig. Och den hade redan förlorat ett par voteringar i frågan.
Istället för snabbavveckling av Bromma siktar nu Sundström tydligen på en långsam avveckling. Hans budskap i går, efter den så kallade utredningen genomförts, var att Bromma flygplats inte har någon framtid.
Ja, alltså, den har en framtid till 2038. Men sedan – 22 år i framtiden – då har den plötsligt ingen framtid alls.
Det är naturligtvis gallimattias. Det enda Sundström egentligen säger är att han personligen inte tycker att Bromma flygplats ska få fortsätta existera och att det bättre med en enda storflygplats som kan fungera som ett nav – Arlanda – som bör byggas ut.
Visst behöver Arlanda byggas ut. Där är för trångt redan i dag. Men att Sverige behöver en fungerande internationell flygplats med god tillgänglighet från andra delar av landet, betyder ju inte att Bromma flygplats är oviktig och saknar funktion. Tvärt om. För hela Sverige är det viktigt att Stockholm också har en mer stadsnära flygplats som tjänar andra typer av resenärer.
Från och till Gotland flyger plan från både Bromma och Arlanda. Att vissa resenärer använder Bromma medan andra använder Arlanda beror inte på att de har singlat slant. Det är viktigt för dem om de hamnar på Bromma eller på en storflygplats som ligger mer än halvvägs till Uppsala från huvudstaden räknat. Många av dem som i dag flyger riktigt ofta mellan Gotland och Bromma skulle nog radikalt behöva ompröva sina yrkesliv – och kanske flytta – om Bromma försvann.
Till Bromma går också många andra typer av flygtrafik än reguljärt passagerarflyg. Bland annat för ambulansflyget är Bromma viktigt.
Anders Sundström återkommer till att kanske 30 000 bostäder kan byggas där Bromma flygplats i dag ligger. Än sedan? Det finns oerhört mycket annan mark att bygga på i Stockholmsområdet. Mark som i dag inte huserar infrastruktur – en flygplats – som är viktig för hela landet.
Hur många bostäder skulle inte kunna byggas på Stockholms vägar och banvallar? Men man bygger inte där, eftersom vägarna och banvallarna behövs. Och det gör även Bromma flygplats.