Ett stavfel gör ju ingen glad

Läppbjörn. Artfrände med Baloo.

Läppbjörn. Artfrände med Baloo.

Foto: AMY SANCETTA

Ledare Gotlands Allehanda2015-09-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det vore naturligtvis lätt att göra sig lustig över idrottsprofilernas felstavade namn på den nya sporthallens betongpelare. Lätt men riskabelt. Det är ju inte precis som att tidningar, eller ens deras politiska redaktörer, är helt ofelbara. Även om det är viss skillnad på att göra enstaka fel på återvinningsbart papper eller ett flertal fel i text som ska vara ett permanent inslag i en offentlig miljö.

Är det inte så att det oftare blir fel i en process där det är väldigt många som är med och bidrar och där ansvaret för alla delar av den slutgiltiga produkten inte är väldigt tydligt? Något som någon skrivit ner som ett tips eller en minnesanteckning skickas vidare och blir plötsligt skrivet i sten. Eller åtminstone på sten.

I sammanhanget kan jag inte låta bli att ta upp Jönköpings kommun som nyligen satte upp en skylt för att få fler att överväga att skaffa elbil eller hybrider. Trots att ett trettiotal personer var inblandade i processen innehöll skylten formuleringen:

”Gör både dig och miljön en björntjänst!”

En björntjänst är, som de flesta borde veta, inte alls något bra. Ja, motsatsen faktiskt.

De flesta borde veta eftersom denna information finns i landets kanske mest betittade tv-program. I julaftonsprogrammet med Kalle Anka och hans vänner sjunger björnen Baloo om hur ”en björntjänst gör ju ingen glad”.

Man kan ju tycka att det är ett budskap som borde kunna sjunka in hos den som sett programmet tjugo, trettio eller fyrtio gånger. Vilket en god andel av de trettio inblandade personerna måste ha gjort. Men de läste väl aldrig korrekturet utan räknade med att någon annan skulle hitta eventuella fel.

När vi ändå är i Jönköpings län så kan vi ta en tur till min uppväxtort Värnamo. Där ville man för ett par decennier sedan sätta upp skyltar i tätortens utkant. Skyltar som ska berätta för resenären om vad det är för ort som han rullar in i. Så där som kommuner brukar göra för att marknadsföra sig eller sätta sig ”på kartan”.

I Värnamo var det just marknaderna som skulle marknadsföras med skyltar som det stod ”Marknadsstaden” på.

Men det stod det inte. Inte i den första versionen som löd ”Marknadstaden”, med ett litet s-underskott. Så alla skyltarna fick tas ner och göras om.

För övrigt kollade jag för säkerhets skull upp stavningen på Baloos namn innan detta gick till tryck. Det var tur. För jag hade skrivit ”Balou”.