Även i framtiden kommer det att vara många kommuner som, i förhållande till sin storlek, tar emot betydligt fler flyktingar än Gotland. Gotlands befolkning utgör sisådär 0,6 procent av rikets. Men 250 flyktingar är kanske bara en kvarts procent av årets flyktingström till Sverige.
Gotland har dessutom en stor fördel jämfört med andra kommuner, nu när asylboenden ska planeras för Fårösund, Garda, Hemse och Klintehamn. Boendena kommer till med lång framförhållning och i samförstånd mellan Regionen och Migrationsverket. Så brukar det inte gå till. Kommunerna får oftast med kort varsel lösa en mängd nya uppgifter när ett nytt asylboende plötsligt uppstår i kommunen.
Jag hoppas att detta innebär att det gotländska samhället och Migrationsverket tillsammans kan göra det bästa av situationen, både för egen del och för de asylsökande.
Jag hoppas de asylsökande kan börja lära sig språket från början. Kommer de från Syrien, vilket det är hög sannolikhet för, så kommer de troligen också att få uppehållstillstånd så småningom. Varför vänta med förberedelserna för den nya tillvaron?
Kommer de från Syrien är vidare den genomsnittliga utbildningsnivån troligen hög. Somliga yrken är lättare att flytta över nationsgränser än andra. Jag föreställer mig exempelvis att en svensk tandläkare har lättare att hitta jobb utomlands än en svensk ledarskribent (även om jag inte har provat). Jag hoppas att man kan undanröja de hinder som finns för dem som i stor utsträckning redan har de yrkeskunskaper de behöver och att de andra får goda möjligheter till utbildning.
Jag hoppas även att gotlänningarna förmår att välkomna och inkludera de asylsökande i öns civilsamhälle.
Sverige har inte en välfungerande integration. Av många skäl. Somliga av dem råder vi inte över här på Gotland. Det gäller exempelvis reglerna för arbetsmarknaden, som är så konstruerade att det är svårt för nykomlingar att ta sig in. Det tar alldeles för lång tid innan en hygglig andel av de asylsökande kommit i arbete, efter att de fått uppehållstillstånd.
Men med de förutsättningar vi givits har Gotland möjlighet att bli ett föredöme för andra landsändar. En plats som visar hur bra asylmottagningen kan bli om alla delar av samhället – som offentliga myndigheter, skolan, föreningsliv och företag – samverkar mot ett gemensamt mål.