Nollvisionen för trafiksäkerhetsarbetet syftar till att inga ska dödas eller skadas för livet i trafiken. Jag kan ha synpunkter på praktiken när det resulterar i att man sänker hastighetsbegränsningen på vägarna trots att bilarna blir bättre. Men ingen kan förneka att säkerhetstänkandet gett resultat, även om man kan tvista om vad de viktigaste faktorerna bakom förändringen är.
1965 och 1966 dödades 1 313 personer i den svenska vägtrafiken. Sedan dess har vägtrafiken vuxit kraftigt. Ändå slogs ett rekord 2013, då 264 dödades i vägtrafiken. Det lägsta antalet på 69 år. Det lägsta antalet sedan krigsåren på 40-talet då privatbilismen inte var stor och gengasbilarna inte var snabba. I fjol skedde en liten ökning till 275 dödade i vägtrafiken, men trenden är sjunkande.
Ett annat politikområde som präglas av en annan typ av nollvisionsföreställning är narkotikapolitiken. Men här tycks man inte vägledas av tanken att minska narkotikans skadeverkningar. Det handlar mer om moralism, avståndstagande, straffbelagt missbruk och att ”skicka signaler”.
Jag skrev i en ledare i juli att:
”Det svenska kriget mot knarket går dåligt. Fler dör av narkotika i Sverige i dag än under det ’flummiga’ 70-talet.”
Det kom nya uppgifter om Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik i förrgår. Den visade att den drogrelaterade dödligheten ökade kraftigt under 2014.
1997, det första året i Socialstyrelsens statistik, var det 358 drogrelaterade dödsfall.
2010 var de drogrelaterade dödsfallen 462.
2013 var det 589. Och i fjol 765! Det är mer än en fördubbling på mindre än två decennier.
Nej, kriget mot narkotikan går verkligen inte bra.
Vad skulle ha hänt om nollvisionen för trafiksäkerhetsarbetet lett till en dubblering av antalet dödade? Det hade upplåtits ett ramaskri och man vänt på varenda sten för att förstå vad som gått snett och vad man borde göra istället.
Men de narkotikapolitiska dogmerna förblir desamma medan dödstalen stiger. Så kan det inte fortsätta.
Narkotikapolitiken behöver inriktas mot att minska skadeverkningar och, liksom för nollvisionen för trafiksäkerheten, baseras på kunskap och erfarenheter om vad som fungerar.