Från början handlade arbetet med nya Natura 2000 områden – för Gotlands del – om havsgrottor och tumlare. Med tiden, och i dialog mellan Naturvårdsverket och länsstyrelserna, kom uppdraget att bli betydligt vidare. Länsstyrelsen på Gotland föreslår omfattande nya Natura 2000-områden på landbacken, utan samråd mer markägare, och främst på norra Gotland av någon anledning. Ja, förslaget är till stora delar som utformat för att stoppa stenindustrin i allmänhet och Nordkalks brytplaner i Bunge i synnerhet.
Det är detta förslag som nu, med marginella förändringar och ett kort remissförfarande, har tillsänts Naturvårdsverket för vidare transport till regeringen för dess beslut.
Den 13 till 17 april är det meningen att mark- och miljödomstolen ska ta nästa steg i den decenniegamla juridiska processen om stenbrytning i Bunge. Advokat Johan Öberg är sakägarombud för två markägare som är emot brottet vid Duckers. Han gav på helagotland.se i helgen sin syn på vad länsstyrelsens förslag innebär för domstolen.
– Allting har förändrats i och med det här utpekandet. Vi har en helt ny situation som domstolen måste ta hänsyn till. Kommer man så här långt i en process att man utpekar det här området kan man inte ge tillstånd till den sökta verksamheten.
Det blir väl domstolen som får avgöra om han har rätt eller fel. Om domstolen efter tio år behöver vänta på ett regeringsbeslut innan frågan kan avgöras. Inför nästa överklagande.
Själv finner jag det avslöjande när länsstyrelsen på detta sätt, i den elfte timmen, kliver in på banan för att avgöra Bungetäktens öde efter egna önskemål. Man behöver ju inte vara speciellt konspiratoriskt lagd för att konstatera att länsstyrelsens och Naturvårdsverkets tjänstemän delar ett intresse och ett engagemang för miljön som kommit till uttryck bland annat i deras yrkesval. Och att detta intresse, och förutsättningarna för stenindustrins framtida existens, har påverkat arbetet med förslaget till nya och utökade Natura 2000-områden.
Men är det verkligen lämpligt om en juridisk process som pågått i tio år plötsligt överflyglas av ett snabbt sammanställt myndighetsförslag, utan konsekvensanalys blir till regeringsbeslut? Nej.