Det jäser verkligen i öns bryggerinäring

Sniglar gillar öl. Men öl gillar inte sniglar. Här en snigelfälla med öl som lockbete.

Sniglar gillar öl. Men öl gillar inte sniglar. Här en snigelfälla med öl som lockbete.

Foto: Jan Collsiöö

Ledare Gotlands Allehanda2015-06-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Mycket öl var det i GA i går. Medeltidsveckans nya medeltidsöl på sidan 8. Öltips och små bryggerier på Gotland på sidorna 16 och 17. Och planer på en dubbeldäckad buss som ska kunna köra de intresserade från bryggeri till bryggeri.

Det är inte alla delar av den växande ölkulturen som tilltalar mig personligen. Jag avstår exempelvis helst smak från frukt och bär i mitt öl. Chokladsmak vill jag inte heller ha. Och jag gillar inte när man skruvar upp alkoholhalten. Nej, ge mig en riktigt svart stout eller en riktigt besk tjeckisk pilsner.

Men jag har verkligen inget emot att det finns mindre bryggerier som gör nioprocentiga öl som smakar av mango. Det är ju just pluralismen, experimenterandet och entusiasmen som är så spännande. Ett rikt utbud som kan tilltala många olika smaker.

De allra minsta bryggerierna har det inte lätt. De kan ha svårt att nå marknaden och få avsättning för sin produkt. Svårt att ta sig in i Systembolagets sortiment, utom möjligen i de mest närbelägna butikerna. Och de får fortfarande inte sälja direkt till konsument, genom så kallad gårdsförsäljning. Det lyckades inte Alliansregeringen införa trots att den hade åtta år på sig.

Alla mikrobryggerier satsar inte nödvändigtvis heller på ett stort kommersiellt genomslag. Det är intresse, livsstil och kanske självförverkligande som är de viktigaste drivkrafterna. Men i längden krävs det ju åtminstone en viss framgång även ekonomiskt för att verksamheten ska bli långsiktigt hållbar.

När Gotland nu börjar få många små bryggerier så kan de faktiskt hjälpa varandra att generera intresse för gotländskt öl. Och inspirera varandra och lära sig av varandras motgångar och framgångar.

Men om gotländskt öl ska växa och bli ett begrepp tror jag också att det är bra med ett stort lok för en sådan utveckling. Spendrupsägda Gotlands Bryggeri vill bygga ett bryggeri i Visby, där den gamla hamnterminalen i dag ligger. Ett bryggeri där man har en vision av att vara en besöksattraktion där man även blir skyltfönster för hela den gotländska livsmedelsindustrin. Jag tror att även Gotlands bryggeri ser ett mervärde i att det finns mindre bryggerier som hjälper till att skapa en aura kring gotländskt öl.

Region Gotland vill också att Gotlands Bryggeri ska bygga på platsen. Egentligen finns det också en principiell överenskommelse. Men djävulen bor tydligen i detaljerna (som den förgiftade marken som måste saneras) för den slutliga lösningen för att projektet verkligen ska bli av väntar vi fortfarande på.

Ölkonsumenter kan behöva tålamod. I Tyskland är det exempelvis många som hävdar att det tar sju minuter att tappa en riktig fatöl. Men när det gäller bryggeriet i hamnen börjar tålamodet tryta. Jag hoppas att projektet inte blir avslaget.