Även jag tyckte det var nedslående när SAS meddelade att morgonturen mellan Visby och Arlanda ställs in. Det är en svår olägenhet för många, uppenbarligen bland annat för Uppsala Universitet och dess Campus Gotland som behöver goda och effektiva förbindelser mellan ön och fastlandet. Från och till Uppsala funkar naturligtvis Arlanda mycket bättre än alternativet Bromma.
Borde inte morgonturerna från Visby till Arlanda vara väl bokade av resenärer som sedan ska vidare ut i Sverige och världen från Arlanda? Men tydligen inte, enligt SAS presschef Freja Annamatz som till radion sade:
– Vi gör ändringar löpande över året och vi har nu sett att det funnits en ganska låg efterfrågan på morgonavgångarna från Visby till Arlanda måndag till torsdag.
SAS har även dragit in några avgångar kvällstid.
Jag förstår alltså de negativa reaktionerna på beskeden. Men samtidigt tycker jag att aggressiviteten mot SAS är något överdriven och missriktad. Det är ett bolag som verkar på en marknad där man verkligen inte skär guld med täljkniv nuförtiden, och till skillnad från somliga får bolaget inga subventioner för att upprätthålla trafik under specificerade tider och av specificerad omfattning. SAS har rimligen svårt att ta på sig kostnader för att upprätthålla trafik där efterfrågetrycket inte är tillräckligt stort för att den ska vara lönsam.
SAS går med tiosiffrig förlust och det är inte konstigt om bolaget inte anser sig ha råd med långbänkar och silkesvantar utan måste agera snabbare och med mindre hänsyn till den drabbade landsändan.
Bland dem som kritiserat SAS borde flera stycken fundera över hur de och deras partier har påverkat förutsättningarna för SAS verksamhet.
Det gäller inte minst regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius och landshövdingen Anders Flanking, som båda är centerpartister.
Både Nypelius och Flanking har varit mycket fräna i sin kritik av SAS. Om företagets besked sade Nypelius till Helagotland bland annat att:
– Det kommer helt utan dialog. Flygavgångarna är väldigt viktiga för Gotland. Arlanda är navet för alla som ska ta sig vidare. Det här både försvårar och fördyrar för gotlänningarna och för näringslivet. Det är obegripligt.
– Alla tycker att vi måste agera. Det här är inte hållbart.
Flanking kritiserade SAS i ett pressmeddelande, där han bland annat skrev:
– Jag önskar att SAS hade haft en dialog med gotländska aktörer innan beslutet, och att de också hade tittat på konsekvenserna för det gotländska samhället.
Men det är ju Centerpartiet som släppt fram en regering som har flygskam högt på agendan. Det är Centerpartiet som släppt fram en regering som först införde flygskatten och sedan återinförde den, efter att den avskaffats i och med den M/KD-budget som riksdagen antog i höstas. Det var bland det första som S/MP-regeringen gjorde, efter att Centern och Liberalerna i januari ordnat ännu en
mandatperiod där vi trots icke-socialistisk majoritet får en socialistisk minoritetsregering. En regering som prioriterar symbolpolitik och ”signaler” högre än verkliga miljöeffekter medan drabbade landändar i periferin, som Gotland och Norrland, får leva med konsekvenserna.