För en dryg vecka sedan, när bygglovsenheten skrivit brev till sökande med besked om att det kan ta 20 veckor innan ansökningar började behandlas, skrev jag bland annat att:
”Ingen sten får lämnas orörd för att få personalen tillbaka till arbetsplatsen och bygglovsansökningarna behandlade. Och då inkluderar jag åtgärder för att underlätta bygglovshanteringen, på de områden där Region Gotland själv bidragit till att göra den mer komplicerad.”
I gårdagens GA fick vi ett exempel hur bygglovshanteringen komplicerats på ett sätt som uppenbarligen varken gagnar medborgarna eller den överbelastade bygglovsenheten. Thomas Hellberg, som underhållit sitt hus i innerstaden i 30 år, fick veta att det nu krävs bygglov för att han ska få reparera sprickor i fasaden. Efter att han sökt fick han först veta att det kunde dröja 20 plus nio veckor innan han får besked. Och sedan fick han ytterligare ett brev om kompletteringar till ansökan. Kompletteringar som bland annat innebär kontroller som ska utföras av en entreprenör, sakkunnig eller byggherre.
Man har alltså gjort det krångligare, mer segdraget och dyrare för privatpersoner i innerstaden att underhålla fastigheter som de redan har ett stort engagemang för att bevara. Är det verkligen nödvändigt? Betänk att de unika miljöerna i innerstaden har uppstått utan detta rigorösa regelverk.
Thomas Hellberg säger, med all rätt, att han känner sig omyndigförklarad. Tillför de regler som förpestar hans tillvaro och fördröjer underhållet av hans fasad verkligen så mycket, att det finns anledning att behålla dem? Speciellt med tanke på att bygglovsenheten uppenbarligen inte är skickad att hantera det merarbete som regelverket innebär för den.
I Sverige talar vi, och även våra politiker, ofta om behovet av regelförenklingar. Men trots allt detta prat tenderar regelverket ändå att bli alltmer komplicerat, både för företagare och för vanliga medborgare. Till detta bidrar så klart både staten och EU, men även här på Gotland tenderar politiken att låta sitt eget kontrollbehov gå ut över alla andra hänsyn.
Gotland behöver ett gott företagsklimat. Gotland behöver ett regelverk som inte i onödan komplicerar tillvaron för bland annat fastighetsägare.
Problemen inom bygglovshanteringen är akuta och kan inte vänta på regeländringar, som med nödvändighet tar tid att implementera. Men det är ändå nödvändigt för en långsiktig lösning av bygglovsproblematiken att förändringar genomförs som gör bygglovshanteringen mindre omfattande och, i de fall bygglovsprövning verkligen är nödvändig, även enklare.