Det är inget lurigt med ett mobilförbud

Smart telefon. Används inte alltid klokt.

Smart telefon. Används inte alltid klokt.

Foto: Mel Evans

Ledare Gotlands Allehanda2016-02-26 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Från början var mobiltelefonen bara just en telefon. I dag är det helt annorlunda. Speciellt smarta telefoner har ett oerhört stort antal användningsområden. De kan exempelvis användas som ett hjälpmedel för att via internet ta del av all fakta (av varierande kvalitet) som finns där. Man kan också hålla på med sociala medier eller använda telefonen för att spela olika typer av spel eller som kameror.

I onsdags skrev GA om Romaskolan, där rektor Helene Wallerstedt vill förbjuda mobilerna under skoltid. Det hon vill förhindra är att sociala medier används till antisociala syften. Detta för att förhindra trakasserier och mobbning och för att skapa en tryggare arbetsmiljö i skolan.

Om mobiltelefonerna används till detta, så är det ett gott skäl att se till att de inte används i skolan. Men det finns fler goda skäl än så till att det kan vara lämpligt att mobilerna inte får användas under lektionstid. De flesta av mobilernas användningsområden är distraktioner, när det egentligen ska bedrivas utbildning. Oavsett om den används till sociala medier, spel, sms, mejl, video, musik, skvaller, tv, radio, fotografering eller nästan vad fanken som helt av ett nära nog oräkneligt antal tillgängliga applikationer.

Det är inte mitt intryck att skolan behöver använda sin tid till att lära eleverna använda mobiler. Det är antagligen redan mycket bättre på det än många av sina lärare. Och om telefonerna vore ett oundgängligt redskap för kunskapsinhämtning så borde skolan hålla eleverna med en. Men det finns andra källor till kunskap, som fungerar bättre i en skolmiljö.

Jag påstår inte att mobiler i skolan SKA förbjudas. Men jag anser att en skola när den finner det motiverat ska kunna stoppa mobiler. Det finns det skolor som gör också. Som Trulsegårdsskolan i Torslanda, som Göteborgs-Posten berättade om i onsdags. De rektorer som fattade beslutet vill att eleverna ska lyssna på läraren och inte syssla med något annat. Vilket jag tycker verkar rimligt. Liknande beslut har fattats exempelvis vid skolor i Grästorp, Stockholm, Västerås och så vidare. Och de skolor som med olika metoder valt att hindra eleverna att använda mobilerna under lektionstid har positiva erfarenheter av detta. Vilket tyder på att åtgärden, i dessa skolors fall, var motiverad.

Men är det inte en kränkning (detta så användbara ord) av elevernas frihet att hindra dem att använda sina mobiler. Visst är det en inskränkning. En ännu större inskränkning av elevernas frihet är skolplikten. Men vi har ändå skolplikt, eftersom vi tycker att utbildning är viktigt. Och om vi nu har skolplikt så är det väl bra om skolorna också får de maktmedel som behövs för att kunna bedriva en bra utbildning.