Bah, nä inte ska Sverige konkurrera med låga löner. Vi ska inte ha några okvalificerade jobb utan högt kunskapsinnehåll. Vi ska ha kvalificerade jobb med höga löner.
Ungefär så där brukar Stefan Löfven och andra företrädare för regeringspartierna låta, när någon påpekar att höga ingångslöner och höga trösklar till arbetsmarknaden gör det svårt för unga och för nykomlingar att få ett riktigt jobb.
Det kan låta framsynt och framstegsvänligt. Men i själva verket har vi skapat en stentuff arbetsmarknad där somliga inte alls får plats och där många andra har svårt att ta sig in. Många förhållandevis enkla men nyttiga och viktiga jobb har försvunnit från arbetsmarknaden – ofta i onödan – därför att skattebördan och arbetsmarknadens förhandlande parter har gjort dem för dyra. Och Sverige har hundratusentals arbetslösa.
Visst är det viktigt att det finns många kvalificerade jobb för en välutbildad arbetskraft i Sverige. Det är så vi finansierar vårt välstånd och det är så vi kan konkurrera med andra utvecklade länder även i framtiden. Men hela arbetsmarknaden kan inte vara sådan. Det blir en arbetsmarknad med ett alltför stort utanförskap. Ett samhälle där många inte kan göra sitt eget viktiga bidrag för välståndet och för sin egen försörjning. Ett samhälle där utanförskapet kan permanentas, i generation efter generation.
Svenskt Näringslivs vice vd Lars Göran Johansson skrev om detta i Aftonbladet i fredags – under rubriken ”Enkla jobb krävs om alla ska med”.
”Alla ska med” var Göran Perssons och Socialdemokraternas paroll i valrörelsen 2006. Men han/de förlorade valet bland annat eftersom det var så uppenbart att alla inte var med.
Lars Göran Johansson skrev bland annat:
”I Sverige saknas en hel sektor. Låt oss kalla dem vardagsjobb – jobb som gör att vardagen blir enklare och effektivare, både för privatpersoner och företag. Det finns massor med behov som människor och företag har men som inte fylls i dag.
För privatpersoner är ofta alternativet att jobbet inte alls blir gjort, eller att man gör det själv. För företagare lönar det sig att skära bort allt som inte är högproduktivt, att automatisera istället för att anställa. Ett konkret exempel är att allt fler butiker har kassor där kunderna själva scannar varorna och betalar.”
Arbetsmarknaden behöver nya villkor så att fler kan få vara med. Men regeringen gör tvärt om. Den minskar exempelvis RUT-avdraget kraftigt – en reform som skapat en ny bransch, nya arbetet och gjort svarta tjänster vita.
När den så kallade arbetarrörelsens företrädare ser ner på somliga jobb så borde de fundera över sina egna förvridna värderingar, istället för att aktivt försöka avskaffa de arbetstillfällen som många skulle behöva på arbetsmarknaden.