Cementa i stupstocken

Ledare Gotlands Allehanda2016-01-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var i landshövdingens trädgård i Visby som miljöminister Åsa Romson valde att hålla presskonferens den sista augusti i fjol, när regeringen fattat sitt beslut om Natura 2000-områden på Gotland. Beslutet fattades på grundval av förslag från länsstyrelsen och Naturvårdsverkets som snabbehandlats i särskild ordning under våren, i en kapplöpning för att förekomma pågående juridiska prövningar av kalkbrytning.

Regeringens beslut var ett hårt slag för den gotländska stenindustrin, för SMA Mineral och Nordkalk, men Naturvårdsverket hade valt att avvakta bland annat med de delar av förslaget som hade mest bäring på Cementas verksamhet. Det kunde med fog tolkas som en politisk bedömning av hur många arbetstillfällen som regeringen mäktade med att fimpa i ett beslut.

Men minns ni vad Åsa Romson sade, där i landshövdingen trädgård? Jo, att regeringen inte såg några ytterligare behov av stora Natura 2000-områden på ön. Men när hon fick en direkt fråga om File Hajdar – viktig för Cementas framtid – så svarade hon att det låg ”på länsstyrelsen bord”. Om detta har jag skrivit att: ”om Länsstyrelsens arbete till slut utmynnar i ett nytt Natura 2000-förslag som är mycket negativt för Cementa – finns det då någon som tror att Åsa Romson inte kommer att göra sitt bästa för att rikta ännu ett slag mot öns stenindustri?”

I onsdags presenterade länsstyrelsen sina nya omarbetade Natura 2000-förslag för de områden som Naturvårdsverket valde att avvakta med. Nu ska de ut på remiss som ett första steg i en process som siktar mot ett nytt regeringsbeslut. Och det verkar ju inte som att länsstyrelsen tog Åsa Romson på allvar när hon sade att det inte behövs några stora ytterligare Natura 2000-behov här på ön. Till ytan är faktiskt länsstyrelsen nya förslag mer omfattande än det gamla, när det gäller File Hajdar. Länsstyrelsen skriver:

”I det tidigare förslaget på Filehajdar föreslog länsstyrelsen att det befintliga Natura 2000-området på Filehajdar skulle utökas med 567,1 hektar stort område på södra Filehajdar. I denna remiss föreslår länsstyrelsen att det befintliga Natura 2000-området på Filehajdar utökas med ett 582,8 hektar stort område med annan utbredning än i det tidigare förslaget.”

När länsstyrelsen skriver ”annan utbredning” så kan det innebära att man tagit viss hänsyn till invändningar från Cementa, om vad som har skyddsbehov. Så valde åtminstone Cementas fabrikschef Per-Ole Morken att tolka det i gårdagens GA. Men Cementa är fortfarande mycket bekymrade över hur det föreslagna nya Natura 2000-området ska påverka verksamheten.

Jag vågar inte sia om hur detta ska gå. Det hänger i slutändan på om Socialdemokraterna i regeringen viker sig för Miljöpartiet en gång till. Cementas verksamhet är definitivt fortfarande hotad.

När stora arbetsgivare i stenindustrin är hotade är det lätt att glömma bort alla andra som påverkas av nya Natura 2000-områden. De innebär inskränkningar i markägarnas möjligheter att nyttja sin mark, både inom området och i anslutning till det. Och det är extremt svårt för markägarna att få någon ersättning för den skada staten på detta sätt åsamkat dem.