Ett svart hål. Inget ljus kommer ut. Ingen information. Om man inte räknar frånvaron av information som en information i sig. Där hamnade länsstyrelsens förslag till nya Natura 2000-områden på Gotland, när Naturvårdsverket skickade in det (i något förändrat skick) i regeringskansliet.
Debatten var het i våras, så länge först länsstyrelsen och sedan Naturvårdsverket beredde förslaget. Sedan dess har debattlusten avtagit något, under regeringskansliets mystiska behandling.
För att i någon utsträckning bidra till att hålla grytan kokande skulle jag vilja upp två saker som berör Natura 2000 och stenindustrin.
För det första, vad händer om regeringens Natura 2000-beslut går Nordkalk och SMA Mineral emot? Tja, rimligen innebär det förstås att företagens verksamhet på Gotland upphör och personalen friställs. Länsstyrelsen listar några effekter i sin konsekvensbeskrivning. 500 arbetstillfällen. 50 miljoner i skatteintäkter för Region Gotland. Till exempel. Men vad händer i övrigt?
När förslaget lades påstods det att det skulle kunna genomföras utan stora konsekvenser för statskassan. Det tror jag inte på. Även om vi bortser från eventuell kompensation till Gotland kostar staten om Natura 2000-förslaget går igenom.
Nordkalk och SMA Mineral har planerat och satsat mycket tid och resurser för brytning i ett område som staten pekat ut som riksintresse för kalkindustrin. Nordkalk har processat i ett decennium. Om staten plötsligt vänder på klacken, blockerar rättsprocesserna och stoppar brytning med hjälp av nya Natura 2000-områden, så måste företagen rimligen ha rätt till en avsevärd ersättning. Det blir i så fall pengar som tyvärr knappast kommer Gotland till del.
För det andra ska vi inte glömma bort att Natura 2000-förslaget i förlängningen berör även Cementa. Det må vara så att Naturvårdsverket avlägsnade Filehajdar ur länsstyrelsens förslag, innan det skickades till regeringen. Kanske för att göra förslaget något mindre kontroversiellt. För tillfället. Men det innebär inte att planerna för Filehajdar ligger på hyllan.
Den 24 april meddelade länsstyrelsen att ”Naturvårdsverket begär fortsatt utredning av nya och utvidgade Natura 2000-områden”.
Vidare skrev man att: ”Länsstyrelsen kommer att komplettera med nya utredningar till Naturvårdsverket för Natura 2000-områden vid Filehajdar och Trälge-området.”
Senast 31 december i år ska uppdraget redovisas för Naturvårdsverket.
Cementas verksamhet är fortfarande lika hotad som tidigare. Det är bara tidsplanen som har förändrats.
Så Gotland ska svälja hela det beska pillret när stenindustrin avvecklas, tycker Naturvårdsverket. Men pillret är uppdelat i två portioner, så att den första dosen ska se mindre skräckinjagande ut.