Bubblan vi bor i kan fortsätta växa

Bubbla. En uppblåst riskfaktor.

Bubbla. En uppblåst riskfaktor.

Foto: Robert Henriksson / SvD / TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-04-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Man behöver bara surfa in på en bostadssajt, för att inse att priserna galopperar. Den som tappat kontakten med marknaden kommer att upptäcka att de begärda priserna vuxit rejält. Och tittar man vidare på budgivningen på enskilda objekt kommer man att upptäcka att slutpriset ofta blir mycket, mycket högre än det begärda.

Det är inte så konstigt. Det finns många faktorer som driver upp priserna. Bland annat:

* Bostadsbristen.

* Den snabbt växande befolkningen, bland annat som en följd av migration.

* Det otillräckliga bostadsbyggandet.

* Den extremt låga räntan som dessutom tycks förbli låg, vilket gör att det framstår som billigt och relativt riskfritt att låna under överskådlig framtid.

* Förmånliga ränteavdrag.

* Flyttskatten (på reavinsten vid försäljning) som minskar rörligheten på bostadsmarknaden.

* Äldre som blir kvar i stora bostäder som egentligen inte är ändamålsenliga längre. Men flyttskatt och bristande utbud på alternativ håller dem kvar.

* Konjunkturen är god och regeringen fortsätter ändå stimulera ekonomin genom att låta statens utgifter (och underskott) växa.

* Urbaniseringen. De hetaste orterna, men de hetaste bostadsmarknaderna, fortsätter att attrahera än fler invånare.

Prisrallyt har uppstått av begripliga skäl. Skäl som kan driva upp priserna till ännu mycket högre nivåer. Så jag vet egentligen inte om det är rätt att beskriva prisuppgången som en ”bubbla”. Vad jag har kunnat läsa mig till så förekommer mycket lite av spekulation som driver upp priserna. Köparna är ute efter fastigheter och lägenheter som de själva tänker använda. Köpet är sällan en finansiell investering i syfte att tjäna pengar på de stigande bopriserna.

Men även om det kanske inte ska beskrivas som en bubbla på bostadsmarknaden så finns det naturligtvis inga garantier för att marknaden inte kan falla tillbaka, efter att ha stigit så högt. Allt som krävs är att några av de faktorer som ligger bakom prisuppgången förändras, för att det i hög grad ska kunna påverka hur marknaden värderar bostäder. En ränteuppgång. En konjunkturnedgång. Stigande arbetslöshet. Och så vidare.

Det vore lätt att mana bomarknadens köpare att visa besinning och undvika att skuldsätta sig alltför tungt. Det kan naturligtvis vara ett bra råd att visa lite försiktighet och självbevarelsedrift. Å andra sidan ändrar sig livet och familjeförhållanden även under borallyn. Lika lite som det finns någon spåkula att titta i, finns det någon pausknapp för dem som verkligen behöver ett nytt boende.