I marginellt förändrat skick så är länsstyrelsens förslag till nya och utökade Natura 2000-områden nu inskickade till Naturvårdsverket, som i sin tur ska lämna förslag till regeringen för beslut.
Men även om förändringarna var små i det omfattande förslaget, så innehöll pressmeddelandet från länsstyrelsen en del information som kan påverka den fortsatta processen. Nämligen:
– Vi beklagar att tiden upplevts så knapp, både för att genomföra uppdraget men framförallt har vi saknat tillräckligt utrymme att förankra och diskutera förslaget. Det är också något vi påpekar till Naturvårdsverket i vårt missiv idag, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård. Det här är en oerhört känslig fråga som berör de flesta gotlänningar på något sätt och nog är en del av både identitet, stolthet och framtidshopp.
– Vi tar till oss av kritiken vi fått och kommer att utvärdera arbetet så att vi inför nästa regeringsuppdrag kan arbeta på ett annat vis. Vi kommer också undersöka våra möjligheter att kunna samverka på ett tillfredställande sätt med markägare, Region Gotland, intressenter och föreningar. Det har vi tyvärr inte lyckats med den här gången, avslutar Cecilia Schelin Seidegård.
Landshövdingen kan därmed nästan sägas ha försett sitt sigill på förslaget med en brasklapp. (Efter biskopen i Linköping Hans Brask, som år 1517 påstås ha satt sitt sigill under ett beslut som han egentligen inte vill medverka till, men gömt en lapp som förklarade agerandet bakom sigillet.)
När landshövdingen nu själv kritiserar processen och pekar ut några graverande brister –framför allt när det gäller tid och utrymme för samverkan, debatt och förankring – så borde det ju verkligen påverka hur förslaget behandlas i framtiden. Kan man hoppas. De delar av regeringen som inte i hastigt mod vill svinga Natura 2000 som ett svärd har åtminstone fått ytterligare ett argument.
Men i och med att länsstyrelsen nu lämnat sitt förslag till Naturvårdsverket har frågan också lyfts ännu högre över våra huvuden. Vem vet frågan behandlas av regeringen med tanke på Miljöpartiets juvenila trofépolitik. Kommer de att visa sig lika envisa som då det gällde saudiavtalet? Då borde de påminnas om att Miljöpartiet i regionstyrelsen på Gotland var med och skrev under ett enigt kritiskt remissvar angående länsstyrelsens Natura 2000-förslag.