Enligt en sammanställning från SVT så är Gotland det län som har allra flest alkoholtillstånd per invånare. Men hur relevant är det egentligen att räkna så? Det är ju just nu många fler på Gotland än de som är skrivna här på ön. Så är det stora delar av året. Kanske hela året. Det är klart att det framstår som att tillstånden är många på en plats där besöksnäringen är viktig och där det finns många deltidsboende som inte räknas i statistiken. För de finns ju i verkligheten.
Den kommun som har flest alkoholtillstånd jämfört med storleken på den fasta officiella befolkningen är vintersportmetropolen Åre. Och det beror naturligtvis inte på att jämtarna själva är så ohemult törstiga.
Vad ska Gotland och Åre egentligen göra men den här informationen, är det meningen? Vilken restaurang är det som ska nekas tillstånd för att man ska uppnå rätt promillehalt i relationen tillstånd per invånare? Och hur mycket påverkar det i så fall den genomsnittliga promillehalten alkohol i blodet hos befolkningen? Inte överdrivet mycket, skulle jag tro.
Enligt SVT:s sammanställning har serveringstillstånden i hela landet blivit tre gånger fler under de senaste tre decennierna. Från omkring 4 000 till i fjol 12 464.
Jo, jag tillhör ju dem som fick uppleva hur det var i mitten på 80-talet. Jag drömmer mig inte tillbaka till den tid då en illa upphälld stor stark, helt utan skum, inte bara var norm utan nästintill obligatorisk. Och jag vill inte att frånvaron av privilegiet att sälja denna öl åter ska bli ett hinder för seriösa företagare i branschen. Det var ett i många avseenden betydligt torftigare Sverige då.