Avslagen brygd

Krossade planer. Kan de limmas ihop igen?

Krossade planer. Kan de limmas ihop igen?

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-05-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotlands Bryggeri ledsnar kanske nu. Jag vet inte. Men det vore inte konstigt om man i grunden omprövar sina planer efter gårdagens dom i Förvaltningsrätten, där domstolen upphävde Region Gotlands försäljning av den fastighet där bryggeriet var tänkt att byggas.

Efter sju sorger och åtta bedrövelser hade bryggeriet lyckats förankra sina planer om en anläggning som skulle bli både industriell och en del av besöksnäringen. Bryggeri, sevärdhet, restaurang och lokal för exponering av gotländska livsmedel. Och detta skulle förverkligas under stor tidspress.

Kanske skrinlägger man dessa planer nu. Kanske blir det ett nytt bryggeri någon annanstans på ön. En rent industriell anläggning som brygger öl. Varken mer eller mindre.

Men jag tycker att det vore synd.

Förvaltningsrättens invändningar måste tas på allvar, även när det gäller ett projekt som jag i grunden ser många fördelar med.

Med vad jag förstår har rätten inga invändningar mot affärens grundläggande upplägg: Att bryggeriet får köpa en tomt till ett pris som visserligen är högre än marknadspriset, men som ändå inte motsvarar Regionens kostnader för att tillhandahålla tomten. De flesta invändningar som överklagaren anförde, avfärdas av domstolen. (Regionens egen jurist Patrik Pettersson överklagade som privatperson.) Men en oenig rätt ser dock två hinder för affären. Brister i kungörelsen till fullmäktigemötet, där försäljningsbeslutet fattades och oklarheter kring villkoren för den grundvattenledning som var tänkt att dras till det nya bryggeriet.

Affären faller på formalia. Det känns oerhört onödigt. Regionala beslut måste klara ett överklagande.

Karaktären på domstolens invändningar – formella invändningar mot detaljer i avtal och beslutsprocess – gör att jag tror att affären skulle kunna genomföras i ett andra försök där dessa detaljer rättas till. Men det är klart att gårdagens domslut påverkar tidsplanen för projektet. Och det är klart att förtroendet är rubbat för om det andra försöket går bättre än det första. Har Gotlands bryggeri råd och möjligheter att hantera tidsutdräkten och osäkerheten? Eller föredrar man nu att bygga ett nytt bryggeri under säkrare, billigare och mindre ambitiösa former?

Möjligheten finns naturligtvis också, att Regionen får kalla fötter och avstår från affären. Då får dess ledande företrädare än mer att förklara, än de redan har.