Hugade skribenter får ofta ett visst vist råd: ”Kill you darlings.” Döda dina älsklingar. Jag lovar, det är inte så brutalt som det låter.
Ordvändningar som är svårlästa eller lätt kan missuppfattas. Metaforer du är förtjust i, trots att de inte riktigt funkar. Skämt som är kanske är roliga, men absolut inte lämpliga i sammanhanget. Kuriosa som egentligen inte har med saken att göra. Allt detta ska bort. För att få fason på en text kan du tvingas ta bort just det du gillar mest.
Det är inte roligt att döda sina älsklingar, inte ens när man själv inser att det är nödvändigt. Men det kan ändå kännas bra när det är gjort. Så tror jag att Gotlands bryggeris vd Johan Spendrup känner sig nu, efter att ha blåst av planerna på ett bryggeri där den gamla hamnterminalen står i dag. Han älskar verkligen sin idé om ett bryggeri som också är besöksattraktion, skyltfönster för gotländska livsmedel och servering.
Men det blev till slut för mycket i minuskolumnen.
Där fanns till exempel domen i Förvaltningsrätten som (tillfälligt) stoppade affären med Region Gotland. Domstolen hade bara synpunkter på detaljer som lätt kunde rättas till, men det innebar naturligtvis en ytterligare fördröjning.
I minuskolumnen fanns också alla kostnader för att kunna bygga på den valda platsen och den strida kampanjliknande strömmen av kritiska insändare med en salig blandning av relevanta och ovidkommande argument mot affären och bryggeriet. Men jag tror ändå inte att något av detta har spelat någon avgörande roll i Gotlands bryggeris beslut. Detta var man beredd att uthärda.
Det avgörande problemet tror jag till slut var att bryggeriet blev så stort att bygglovet oundvikligen skulle överklagas av sakägare. Vilket ytterligare skulle fördröja ett redan försenat bygge. Om man nu över huvudtaget skulle få klartecken. Den osäkerheten hade säkert också sin betydelse.
Grannar som starkt påverkades av bygget har naturligtvis rätt att få sin sak prövad, men jag tycker att det är synd Gotlands bryggeri nu planerar för en enbart produktionsinriktad anläggning. Gotland går miste om en publik attraktion i närheten av där färjorna ligger till. Istället står den trista gamla hamnterminalen tills vidare kvar på sin förgiftade mark. Det finns väl inte mycket anledning att fira det?
Men jag kan också förstå Gotlands bryggeris beslut. En stor andel av den öl som i dag säljs under Gotlands bryggeris varumärke bryggs i dag, enbart av kapacitetsskäl, på fastlandet i något annat av Spendrupkoncernens bryggerier. I längden riskerar det naturligtvis att skada varumärket.