Inför Miljöpartiets dag i Almedalsveckan "avslöjade" miljöminister Åsa Romson att hon vill att de nya och utökade Natura 2000-områdena på Gotland ska bli verklighet.
Sällan eller aldrig har väl någon kommit ut ur en så genomskinlig garderob. Nu när den inte används längre får den sorteras med det ofärgade glaset.
Det har ju varit tämligen uppenbart att miljödepartementet, Naturvårdsverket och länsstyrelsen agerat i samförstånd, för att förekomma en decennielång juridisk prövning som var på väg att avgöras.
Länsstyrelsen som beklagade att man av yttre omständigheter tvingades gå så fort fram men ändå lämnade det omfattande förslaget till Naturvårdsverket långt före alla andra länsstyrelser och före den utsatta tiden.
Naturvårdsverket som snabbehandlade just förslagen för Gotland och lämnade dem vidare till regeringen i särskild ordning. Och länsstyrelsens och Naturvårdsverkets stafettlöpning med just Gotlands Natura 2000-förslag blev framgångsrik.
Nu, på grund av det framstressade Natura 2000-förslaget, avvaktar domstolarna och väntar på regeringens besked. Hur blir det med de nya och utökade Natura 2000-områden som kan hota stenindustrins framtid på ön och hundratals arbetstillfällen, förutom att de påverkar många andra markägare? I första hand är det Nordkalk och SMA Mineral som berörs. Naturvårdsverket undantog de delar av förslaget som hade mest bäring på Cementa, innan man skickade det vidare till regeringen. Men på längre sikt är även Cementas verksamhet hotad. Den delen av Natura 2000-förslaget är inte skrotad, utan behandlas senare efter ytterligare förberedelser. Antagligen för att slaget mot Gotlands arbetsmarknad nu inte ska framstå som alltför dräpande.
Med förslaget följer en bedömning om att de Natura 2000-förslag som rör Gotland kan genomföras utan stora kostnader för statskassan. Den tror jag är vilseledande.
Om regeringen griper in i pågående rättsliga processer om kalkbrytning, på platser som regeringen utpekat som riksintressen för näringen, så lär det kosta staten en hel del att ersätta dessa företag. Pengar som tyvärr inte lär komma Gotland till del. Det återstår att se vad regeringen i så fall gör för att blidka gotlänningarna om stenindustrin avvecklas genom ett regeringsbeslut om Natura 2000 – något som bland andra Socialdemokraterna på ön motsätter sig. Men det lär inte bli gratis det heller.
Om länsstyrelsen och Naturvårdsverket hade avslöjande bråttom med sin handläggning, så är regeringen däremot långsam. Åsa Romson vill inte tala om eventuell oenighet i regering. Men den finns. Enligt uppgift är tjänstemannaberedningen sedan länge klar. Nu är det en politisk lösning som ska nås. En process som är dold för oss gotlänningar.