Gotlänningarna är positiva till solenergi, kan man läsa i GA i dag. Ja, hur kan man vara annat en solig dag i april när vintern är ett mörkt minne och dagen blir längre för var dag som går?
Men nu handlar det ju om att gotlänningarna är positiva till solen som energikälla – och mer positiva än menigheten är i andra landsdelar. Det kan säkert hänga ihop med att Gotland regelbundet toppar den allsvenska solligan.
Men solenergin har ju också nackdelar jämfört med andra energikällor. Den allvarligaste och mest grundläggande är kanske att solenergin ger som minst när den behövs som bäst. På vintern kan det ta en hel vecka innan en solenergianläggning ger lika mycket energi som under en enda sommardag.
Kalkylen skulle se annorlunda ut om vi levde i ett klimat typ Arizona, med väldigt många soltimmar och ett stort energibehov för att göra inomhusklimatet drägligt genom luftkonditionering.
Solenergin är också svår att lagra. För den enskilde, med solceller på taket, är det inget stort problem så länge man får sälja el till nätoperatören när man producerar mer än man använder. Men om solenergi ska produceras i stor skala så blir det definitivt ett problem för operatören. Och därmed, i slutändan, för oss.
Vidare är solenergin, än så länge, förhållandevis dyr. Sajten greenmatch.se tvingas konstatera att:
”Den vanligaste och mest väsentliga begränsningen vid användande av solceller är att metoden är en av de dyraste formerna för att utvinna grön energi. Denna problematik kan avhjälpas något genom att du ansöker om solcellsstöd eller rotavdrag för arbetskostnaderna vid installationen.”
Jag svävar inte i tvivelsmål om att solenergi, globalt, kommer att bli en allt viktigare energikälla. Det är dock ännu inte klart under vilka former. Solcellerna som kan producera elenergi kommer säkert att bli ännu billigare och mer effektiva – det är en utveckling som kontinuerligt fortgår. Kanske kan solceller som spjälkar vatten till vätgas lösa lagringsproblemen. Det pågår försök med att låta alger förvandla solljus till bränsle. Kanske kan det till och med bli verklighet att utvinna solenergin i rymden, utanför den störande atmosfären. Även om jag inte håller andan i väntan på det första kraftverket av den typen.
Men jag tvingas ju samtidigt konstatera – här där vinterdagarna är korta och vädret om än det soligaste i riket så inte det soligaste i världen – att det alltid kommer att finnas platser där villkoren för att utvinna solenergi är gynnsammare än här. Jag har svårt att se att produktion av solenergi – i Sverige – ska bli något mer än småskalig produktion motiverad av ideologi och stimulerad av statliga stöd. Men för all del – jag har gärna fel.