Gotlänningarna har verkligen lyckats minska sin vattenförbrukning. med mellan tio och tjugo procent beroende på vilken del av Gotland vi pratar om. Detta enligt teknikförvaltningens mätningar.
Det är naturligtvis bra om gotlänningarna visar hänsyn mot varandra genom att reducera mängden vatten de förbrukar. Det talar för att det finns en mycket värdefull medborgerlig anda av ansvarstagande på ön. Men är det ju naturligtvis inte bra att den typen av uppoffringar ska behövas.
Vattnet behöver användas och förvaltas bättre än i dag. Det gäller allt ifrån att ön behöver fler våtmarker för grundvattnets skull, bättre nyttjande av befintliga vattentillgångar till att ledningsnätet måste förbättras så att svinnet minskar. Region Gotland vattnar för kråkorna. GA skrev för ett par månader sedan om hur stora mängder renat dricksvatten läcker ur ledningarna. I fjol försvann 13 procent någonstans på väg ut till konsumenterna. På delar av ön är vattensituationen ett avgörande hinder för samhällsbyggnad och utveckling.
Det borde inte behöva vara så. Det kostar naturligtvis pengar att ha ett väl fungerande och tätslutande vattenledningsnät, men det är ju en avgiftsfinansierad verksamhet. Vattnet blir något dyrare för konsumenten, men om det är nödvändigt för att både ge ökad tillgång till och hushålla med en knapp resurs så höjs ju inte avgiften utan skäl.
På en punkt är Gotland redan ett föredöme jämfört med övriga kommuner. För konsumenten innebär minskad vattenförbrukning en förhållandevis stor besparing.
VA-taxan har en fast och en rörlig del. Den rörliga beror på förbrukningen. I många kommuner är den fasta kostnaden så stor – och den rörliga delen så liten – att hushållets vattenförbrukning inte betyder speciellt mycket för den totala kostnadens storlek. I en Nils Holgersson-rapport jämförs Gotland och Sveriges 30 största kommuner. På Gotland innebär en viss minskad vattenförbrukning den största besparingen jämfört med alla fastlandskommunerna. Störst är skillnaden om man jämför med Stockholm. Nils Holgersson-rapporten skriver:
"Av Figur 15 framgår att kostnadsbesparingen vid minskad vattenanvändning är mer än fem gånger högre på Gotland jämfört med i Stockholm. En minskning av VA-användningen med 25 procent på Gotland ger en kostnadsbesparing på nästan 15 000 kr/år, medan samma minskning i Stockholm endast ger en besparing på knappt 2 900 kr/år."
För en som jag, som bor i en lägenhet utan egen vattenmätare, finns det dock inte mycket egenintresse av att minska vattenförbrukningen
Den totala VA-kostnaden för rapportens typhushåll är jämförelsevis hög på Gotland, jämfört med de 30 fastlandskommunerna. Bara Karlskrona (etta) och Örnsköldsvik (två) ligger högre. Men det är kanske inte så konstigt att VA-kostnaden är hög på en ö med besvärliga vattenförhållanden och en förhållandevis utspridd bebyggelse.