20 veckors lov

Handlingar. På hög.

Handlingar. På hög.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-07-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Till och med skolbarn måste bli avundsjuka på den paus som Region Gotlands bygglovsenhet unnar sig med inlämnade bygglovsansökningar, innan man ens påbörjar handläggningen. Egentligen ska den sökande, enligt plan- och bygglagen, ha ett förhandsbesked inom 10 veckor. Men på Gotland lär det alltså ta flera gånger längre.

Jag är övertygad om att byggnadsnämndens ordförande Karl-Allan Nordblom (MP) inser åtminstone en stor del av allvaret i situationen. Men det hjälper ju inte så mycket. I gårdagens GA förklarar Nordblom att man har nyanställt handläggare, men att sjukskrivningar och tjänstledigheter ändå leder till att man är underbemannade.

Jag tror inte att jag drar helt felaktiga slutsatser när jag anar att sjukskrivningar och tjänstledighet – inte alla men somliga – troligen har orsakats av ett missnöje med, och vantrivsel på, arbetsplatsen. Karl-Allan Nordblom står därmed inför något av ett Moment 22. För att arbetssituationen ska bli dräglig så behöver alla handläggare vara i tjänst, men eftersom arbetssituationen upplevs som odräglig så är inte alla i tjänst. Och eftersom det är myndighetsutövning det handlar om så är det kanske inte så enkelt att kalla in extrapersonal från något bemanningsföretag för att snabbt beta av alla ärenden som staplats på hög.

Men det är oerhört viktigt, på flera olika sätt, att man verkligen får rätsida på situationen. Småhus är en viktig del av bostadsmarknaden och det byggs alldeles för få i Sverige med tanke på att det är så de flesta vill bo. Därmed är bygglov till småhus och utbyggnader med mera rimligen också en viktig förutsättning för Regionens strategi för att öka befolkningen på Gotland. Byggnäringen är vidare en viktig del av arbetsmarknaden.

Region Gotlands företagsklimat tillhör de sämre i en jämförelse med Sveriges kommuner, enligt Svenskt Näringslivs ranking. Den baseras i hög utsträckning på enkäter till företagare. Jag misstänker att en icke fungerande bygglovshantering påverkar det upplevda företagsklimatet på ett mycket ofördelaktigt sätt. Och det oavsett om man själv är drabbad eller bara hör om andras problem via avvägar.

Fungerande bygglovshantering är helt centralt. Byggnadsnämndens ordförande har försökt lösa problemet via nyrekryteringar. Det har uppenbarligen inte hjälp. Möjligen är krisen mindre djup än den annars hade varit. Nu behöver byggnadsnämnden och dess ordförande, liksom hälso- och sjukvårdsnämnden, all hjälp den kan få. Ingen sten får lämnas orörd för att få personalen tillbaka till arbetsplatsen och bygglovsansökningarna behandlade. Och då inkluderar jag åtgärder för att underlätta bygglovshanteringen, på de områden där Region Gotland själv bidragit till att göra den mer komplicerad. Jag tänker på sådant som översiktsplanens luddiga restriktioner för att bygga vid ”ensamgårdar”, och det godtycke och strul som följer i spåren på sådana inskränkningar.

Bygglovshanteringen är nu en flaskhals för utveckling och befolkningstillväxt på Gotland. Detta onödiga och av Region Gotland orsakade hinder måste undanröjas.