Politiken som motkraft

Krönika2015-01-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Allt som händer är inte positivt och vi får hela tiden söka åtgärder som hindrar eller begränsar. Att allt fler bosätter sig i storstadsområdena är en sådan ”utveckling”. Gotland har över tid kunnat hantera detta relativt bra men det är en ständig utmaning. Även om det sker långsamt är det en utarmning och vi befinner oss på ett sluttande plan där underlaget till den lokala affären och det förändrade köpmönstret till sist innebär att butiken slår igen.

Gotlands styrka har varit den lokala förankringen och det lokala engagemanget som har burit långt och kan vara det som hindrar och bromsar utflyttningen. I detta är det viktigt att det finns ett regionalt stöd, antingen det handlar om bredbandsutbyggnad eller utvecklingsbolag. Att det finns bredband över hela ön 2016 ger oss en fördel och ett distansoberoende som blir unikt.

Utvecklingsbolagen tar vara på lokala initiativ, förutsättningar och goda idéer. Något som jag stöttar till fullo. Lennart Lindgren som häromdagen efterfrågade en träff kan jag lugna med att den kommer snart! Här har det visat sig att det finns begränsningar för vilket stöd regionen kan ge exempelvis i form av statsstödsregler men möjligheterna är ändå stora och viktiga att stödja.

Vi som bor på landsbygden har givetvis ett ansvar när vi ska inhandla varor och tjänster och hur vi stöttar de lokala entreprenörerna. Sedan har det också visat sig att det fria skolvalet inte har gagnat landsbygdens skolor där underlaget utarmas. Så vad du och jag själva gör är viktigt! Samtidigt har regionen det stora ansvaret med att bibehålla och utveckla servicen i olika former. Att det finns närhet till förskola och grundskola som inte innebär ett hinder för bosättningen är viktigt. Bättre stomlinjer i kollektivtrafiken och fler trygghetspunkter är andra viktiga delar.

Men också det som sker i form av olika investeringar är viktigt där kryssningskajen kan bli ett lyft och VA-utbyggnaden är en självklarhet. Satsningen på Lövsta som ett grönt centrum ger också möjligheter att stötta och utveckla näringslivet på den gotländska landsbygden. Allt detta visar att det finns motkrafter och åtgärder mot det som en del ser som oundvikligt och jag tror stenhårt på att rätt politik är en stark motkraft!