Det finns ingen i vuxen ålder som inte känner någon som drabbats av cancer. Bara ordet skapar oro när någon närstående eller vän fått diagnosen. Ändå är prognosen för överlevnad allt större.
Nyligen bjöd Regionalt Cancercentrum Stockholm/Gotland tillsammans med Kraftens hus och Region Gotland in till en heldag på Visby Strand med föreläsningar om integrerad och jämlik cancervård. 300 hade anmält sig. Det var personal från vården och omsorgen, personer som haft eller har cancer, deras närstående och några från politiken.
Trots det tunga ämnet var det längesedan timmarna for iväg så snabbt som den här dagen. Ingen av oss som var där och lyssnade lämnade lokalen oberörd.
Greger Nilsson, överläkare på Visby lasarett, berättade om nya cancermediciner. Att utvecklingen går i en rasande fart. Det stora genombrottet kom för tio år sedan när det upptäcktes att cancer går att behandlas genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer. För detta fick James P. Allison, USA, och Tasuku Honjo, Japan, Nobelpriset 2018. Deras upptäckt var ett stort genombrott i kampen mot cancern.
Greger Nilsson började sin karriär på 90-talet. ”Den medicin som tog fem år att utveckla då, tar ett år idag. Det händer i princip nya saker varje vecka”, sa han.
Tina Sundholm, psykoterapeut på Karolinska, bjöd på den starkaste stunden när hon talade om samtal med svårt cancersjuka och den svåra process de går igenom tillsammans med sina närstående, både vuxna och barn. Hon betonade hur viktigt det är att barnen tidigt får veta om en förälder fått cancer. Barnen känner på sig om något är fel, och måste få veta vad som hänt. Barn tänker på döden, precis som vi vuxna.
Tina Sundholm gav oss några ord från patienter som vet att deras liv närmar sig slutet.
”När tiden är utmätt krymper livsvärlden”.
”Det är som jag kapitulerat inför döden, vilket ger en slags frid”.
”Man vänjer sig vid att man ska dö”.
”Konstigt nog är det lättare att njuta av en kopp kaffe i solen nu än tidigare”.
Hon gav också uttryck för hur svårt det är för närmast anhörig. Många känner att de inte får stöd och hamnar i en social isolering när den närmaste blir svårt sjuk. Studier har också visat att närstående blir mer deprimerade än den sjuka.
Specialistläkaren i onkologi, David Stenholtz, talade om matens påverkan på cancer och andra sjukdomar. Hans tydliga budskap var att charkvaror, bacon, kassler, rött kött och vitt bröd ska undvikas. Fisk och skaldjur är bäst från djurriket. Tre av tio cancerfall beror på levnadsvanor.
Det bjöds också på dragningar om alternativ medicin och om att träning är viktigt även för den som är sjuk.
Det finns numera också en samlingsplats i Follingbo, Kraftens hus, där cancersjuka och deras anhöriga kan träffas och utbyta erfarenheter. Den möttes av idel lovord från alla inblandade.