Lördagen den 24 november genomfördes det årliga evenemanget Socialistiskt forum i ABF-huset i Stockholm. På ett av seminarierna redovisade den av fackliga 6F-konstellationen stöttade tankesmedjan Katalys sin 72-sidors fylliga analys av riksdagsvalet. En rubrikmässig snabbversion av analysrapporten kan summeras med att det är lite oklart om vilka intressen som Socialdemokraterna försvarar respektive utmanar. Något som i sin tur gjorde att det var lite oklart – för länge för valresultatets bästa - för många väljare i valet i september. Lite svårt att riktigt veta vilken sorts politik partiet faktiskt stod för. Hade det inte varit för den till slut mycket goda och i valbudskapet tydliga valspurten hade valresultatet kunnat sluta mera illa än de 28,3 procent som S till slut fick i röstandel på valdagen.
Just detta faktum att det till slut rätade upp sig och att själva spurten blev framgångsrik är en viktig lärdom för framtiden. Eller som det sägs i Katalys-rapporten om valet så är lärdomen att det tarvas en ”tydligt vänsterorienterad jämlikhetspolitik", ”ett tydligt ställningstagande mot Sverigedemokraterna” (högerpopulisterna) samt att ”en engagerad och aktiv rörelse är helt centrala delar för en framgångsrik socialdemokrati.” Noteras här ska också att just detta med en aktiv, proaktiv jämlikhetspolitik ligger väl i linje med LO-fackliga, färska “Program för omfördelning – sex punkter för att minska inkomstskillnaderna”; mer rättvis beskattning, utjämna skillnaderna mellan stad och land, bättre ekonomisk trygghet vid arbetslöshet och sjukdom, en pension som det går att leva på med mera.
En under våren 2018 felfokuserad och mindre bra genomförd strategi på ”bortaplansfrågor” ihop med en bristande, otydlig reformagenda är några viktiga förklaringar till att Socialdemokratin gjorde sitt sämsta val på över hundra år. I valet kom Löfvens S-parti att uppfattas – delvis av egen förskyllan och otydlighet - som ett mittenparti, ideologiskt gråmelerad och inte riktigt kämpade för någonting mer än att behålla makten. Den välfärdsoffensiv som kom i valspurten lanserades alldeles för sent. Det faktum att Socialdemokraterna inte lyckades leverera ett tillräckligt bra resultat vad gäller bekämpandet av arbetslösheten, hattandet kring invandrings- och migrationspolitiken, missnöje med sjukvårdsköer och en valhänt och senfärdig hantering av LSS (samhällets stöd till funktionshindrade) blev faktorer som gjorde många väljare osäkra och minskade stödet för S.