Vi lever i handelskrigens tid. USA har inlett ett sådant mot Iran. Det pågår ett annat mot Nordkorea och just i dagarna avgörs om EU-länderna ska klara sig undan strafftullar på amerikansk stål- och aluminiumimport.
Till skillnad från de två första har EU ju muskler att eskalera konflikten genom att slå tillbaka mot amerikansk export av främst jordbruksprodukter. Massor av jobb på båda sidor av Atlanten står på spel.
Minst tre alternativa scenarier finns antingen:
En förlängning utan att strafftullar tas ut vid EU:s export till USA.
Att strafftullar införs.
Eller att tullar inte införs, men att exporten dit drabbas av någon annan typ av begränsning.
För svenska jobb, liksom för övriga EU, är givetvis handelskrigets utfall viktig. Men globalt sett kommer huvudslaget i nästa handelskrig att stå mellan USA och Kina.
Det är två länder med ungefär lika stor BNP. Två länder som vill dominera världen militärt, tekniskt och ideologiskt.
USA vill tvinga fram en minskning av sitt enorma handelsunderskott med Kina och betyder massor av förlorade jobb i USA.
Men än viktigare för USA blir att försöka stoppa kinesiska framryckningar på tekniska nyckelområden där USA ännu dominerar som i produktionen av halvledare. USA:s ledare beskyller sina motparter för att stjäla teknik på nyckelområden.
Ett parodiskt exempel på president Donald Trumps handlingskraft var när ett kinesiskt telekomföretag ZTE avslöjats med att exportera förbjudna varor till Nordkorea och Iran. Trump slog till direkt med förbud för amerikansk export. Företaget som har 70 000 anställda sjönk som en sten och konkurs hotade.
Men då visade det sig att företaget var en av USA:s största importörer av avancerade halvledare värt 20 miljarder kronor per år.
Trump vände då kappan efter vinden och ”räddade” företaget i en good will-gest. I stället för exportförbud blev det bötesbelopp och byte av företagsledning.
Kinas ekonomiska hot mot USA visar sig genom att man satsar enorma statliga subventioner på att bygga upp världsledande företag inom bilindustrin och särskilt elbilar, inom solenergin, järnvägen etc.
På det sättet kan man slå ut andra länders företag och när man uppnått global dominans sänka statsstöden.
USA kommer därför att försöka hindra uppköp av allt som luktar högteknologi. Då kommer Kinas uppköpare att i stället öppna plånboken mot Europas kronjuvelföretag. Svenska ägare har hittills inte tackat nej till kinesiska pengar. Men hur ställer sig de svenska politiker som vill styra efter valet?