Kriminella kvinnor osynliggörs

Patriarkalt. Kvinnor tenderar att ses enbart som perifera offer i kriminella gäng, trots att vissa aktivt deltar i brottsligheten.

Patriarkalt. Kvinnor tenderar att ses enbart som perifera offer i kriminella gäng, trots att vissa aktivt deltar i brottsligheten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kriminalitet2025-03-20 14:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT


Kvinnor i gängmiljö är ofta både offer och förövare. En patriarkal blick på kvinnors roll inom den organiserade brottsligheten gör ofta att de inte får insatser och hjälp de behöver.

Offer och förövare, många tjejer och kvinnor i kriminella gäng är både och. I en ny rapport lyfter KSAN, en paraplyorganisation för frågor som berör beroendeframkallande substanser utifrån flickors och kvinnors perspektiv, hur det är en grupp som ofta osynliggörs. Vittnesmålen i rapporten är isande:

"De personer jag började hänga med straffade eller dömde mig inte. Jag fick vara som jag ville och hängde på deras livsstil – och deras droger. Wow, jag kunde försvinna, tänka bort min psykiska ohälsa och stänga av. Jag var med på inbrott, misshandel, kidnappning, har transporterat droger – och i utbyte fick jag egna droger som blev min medicin för att orka."

Rapporten bygger på intervjuer med forskare, yrkesverksamma inom olika verksamheter som jobbar brottsförebyggande och nära kriminella – och så förstås tjejerna själva.

Gängen fungerar, i regel, utifrån patriarkala normer. Där är det männen som styr och driver på. Även inom gängen ses kvinnorna som tillhörandes periferin. Även då vissa av dem är direkt involverade i brottsligheten. Många av kvinnorna hamnar dessutom där på grund av en relation med en våldsam, gängkriminell man.

Men gängens patriarkala blick får inte bli det offentligas eller civilsamhällets, eftersom det leder till att man blundar för de kriminella tjejerna. Men så ser det ofta ut, och det gör att flickor och kvinnor faller mellan stolarna. Insatser de skulle behöva riktas inte mot dem. Eftersom vardagen i gängmiljön i regel tenderar att präglas av tvång, våld och otrygghet, är det mycket allvarligt. 

Samtidigt är det viktigt att inse att kvinnorna inte bara är offer för situationen. Det synsättet är en grov förenkling. Kvinnor kan även vara förövare.

De senaste åren har det visat sig att fler kvinnor än man tidigare trott ingår i den kriminella gängen. Brottsförebyggande rådet har för närvarande i uppdrag att närmare studera kvinnors aktiviteter i gängmiljön, vilket ska redovisas i höst. Det blir ännu ett viktigt kunskapsunderlag. I kampen mot kriminaliteten kan vi inte längre blunda för kvinnornas roll.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en text från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.