Thanksgiving bättre import än Black Friday

Den nyligen timade readagen Black Friday är en av våra märkligaste importer från USA.

Jul2019-12-05 05:53
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Där är det en klämdag då många är lediga efter helgdagen Thanksgiving, som alltid infaller på en torsdag. En naturlig readag med andra ord. I Sverige är det en helt vanlig fredag i november då vi plötsligt förväntas drabbas av köpyra.
Det vore mycket bättre om vi i stället importerade själva Thanksgiving. Då samlas amerikanerna i sina familjer för att fira allt de har att vara tacksamma för. Högtiden har rötter i europeiska skördefester, i likhet med den svenskkyrkliga Tacksägelsedagen i oktober.


Tacksamhet är inte bara en klassisk dygd som odlas inom alla de stora världsreligionerna – den främsta av dygder och ursprunget till alla de andra, enligt Cicero. Modern psykologisk forskning tyder också på att tacksamhet bidrar till välbefinnandet och förmågan att klara av motgångar. En studie har exempelvis visat att psykoterapi i kombination med skrivövningar där deltagarna får uttrycka tacksamhet ger bättre mental hälsa än enbart psykoterapi.
Tacksamhet tycks också göra människor mer tillitsfulla och hjälpsamma. Det behövs för att inleda och upprätthålla sociala relationer och är dessutom värdefullt ur samhällssynpunkt.


Var och en kan enkelt testa om tacksamhet ökar det egna välbefinnandet. Det är bara att komma på något man har att vara tacksam för, tänka på det under en minut eller två och sedan känna efter hur man mår. Man kan gärna jämföra med hur man mår om man i stället tänker på någon oförrätt – eller ägnar dagen åt reashopping. Alla som märker att de mår bra av att tänka tacksamma tankar borde kanske göra det då och då, på regelbunden basis. 
Traditionellt har religionen stått för en sorts infrastruktur för tacksamhet, med gemensam tacksägelse och uppmaningar till enskild bön. I ett sekulariserat samhälle hänger tacksamheten lösare. Därför är det inte så dumt med en högtid som Thanksgiving. Det är dock en väldigt amerikansk högtid vars djupare skikt troligen är svårare att importera än de enkla ritualerna kring Halloween och Black Friday. Att återuppliva Tacksägelsedagen på bred front framstår inte heller som särskilt realistiskt.


Så vad skulle en nutida svensk motsvarighet kunna vara? 
Vi kunde ju börja med att använda advent och juletid för att påminna oss om allt vi kan vara tacksamma för. Varför inte använda söndagarna i advent till att räkna dina välsignelser? En för varje nytt ljus som tänds i adventsljusstaken. Tacksamhet kommer också naturligt under julklappsutdelningen, i synnerhet för den tänker på givarens omtanke och inte bara på tinget som överräcks. För alla som har en kristen tro är det självklart att kasta en tacksam blick på barnet i krubban.
En större tacksamhet i juletid kan till och med få konkreta följder, som forskningen om tacksamhet pekar på – en större vilja att hjälpa andra, oavsett om det är bortkomna personer i kretsen av släkt och vänner eller behövande som uppsöker hjälporganisationernas alternativa julfirande.

Krönika