Förre socialförsäkringsministern Ulf Kristersson är vice ordförande i riksdagens finansutskott och ny ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Han leder också arbetsgruppen ”Ansvar för ekonomin, fler i arbete och växande företag” som ska bidra till partiets politikutveckling.
Ordning och reda i ekonomin är ett av Moderaternas starka kort. Hur vill du förvalta det?
– I grund och botten tror jag att man förvaltar genom att utveckla. Det går inte att säga att nu har vi nått dit vi ska vara och nu ska jag bita mig fast i gräset precis där vi står. Jag är alldeles uppenbart inte Anders Borg, men i grunden har vi samma syn på ekonomiskt ansvarstagande.
Inför valet i höstas kunde man uppfatta att er jobbpolitik främst handlade om att försvara lagda reformer. Har du redan nu någon konkret idé om vad en ny jobbpolitik ska innehålla?
– Du har rätt i att vi tenderat att försvara sådant som vi tyckte var rätt och riktigt. Det var rätt i den mån att våra reformer var ifrågasatta av den andra politiska sidan. Det ekonomerna kallar för utbudsreformer, att så många människor som möjligt står till arbetsmarknadens förfogande, är helt fundamentalt om många också ska arbeta. Men det är klart, det räcker ju inte. Vi måste dessutom se till att det finns företag som växer och som vill anställa här i Sverige. Det tror jag är nästa del som vi nu måste bli lika tydliga i.
Är skattesänkningar ett aktuellt politiskt verktyg för att få jobben att växa till?
– Skattesänkningar är inte lösningen på alla problem. Lika lite som skattehöjningar är lösningen på så rasande många problem. Framförallt inte skattehöjningar på arbete. Därför var vi lite kitsliga och sa till regeringen, att om ni nu systematiskt höjer skatten på arbete, arbetsgivaravgifter eller i exempelvis rut-sektorn eller på jobbskatteavdragssidan, då kommer ni att göra det mindre lönsamt att arbeta. Och det får konsekvenser.
– Det finns annat än skatter också. Det sitter till exempel några intressanta utredningar nu som vi ska ta på allvar. Ägarprövningsutredningen är en sådan. Den tittar på vilka villkor det ska vara för företag i den breda välfärdsbranschen. Utredningen kan vara avgörande för om vi får en seriös, bred och myllrande skara människor som vill bli företagare inom de här viktiga vård- och omsorgssektorerna – och som dessutom skulle kunna bli exportföretag så småningom.
Du har tidigare varit engagerad i partiets idéutvecklingsarbete. Vilken plats har idéerna i Moderaterna i dag?
– Idéer och värderingar är underskattade i den enkla meningen att om man inte har dem med sig, då kan man landa i nästan vilken slutsats som helst. Men jag är inte så förtjust i sådana här idéprogram där man skriver folk på näsan om fina värderingar, som ett slags söndagspredikningar. Om inte värderingarna syns och känns när man resonerar med varandra eller läser en text, då har de liksom inget värde.