Borde vi göra slut?

GOTLÄNNINGEN2018-05-02 09:21
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På den senaste tiden har jag funderat på hur länge man borde göra samma sak. När och hur vet man att man inte längre är den bästa för varandra? Ser kanske andra något som jag själv inte ser – att vi borde göra slut?

Förra veckan kunde vi läsa att vår regent Carl XVI Gustaf varit Sveriges kung i 44 år och 223 dagar. Han är med det den kung i Sverige som suttit längst på tronen. Titt som tätt dyker det upp undersökningar som säger att han borde abdikera och att kronprinsessan Victoria borde ta över kungens roll och arbete. Kungen har alltså ett läge där han har haft samma jobb väldigt länge och han har en efterträdare som många öppet önskar ska ta över hans roll. Hans utgångsläge för att göra slut är gott. Jag är nyfiken på vilka tankar som cirkulerar i kungens och kronprinsessans huvud.

När jag började på mitt först jobb fick jag rådet att inte arbeta på samma arbetsplats mer än i sju år. Av en valberedning fick jag rådet att sitta minst fyra år i samma styrelse. Vad säger det här? Att det finns olika teorier om hur saker borde vara fast det sällan är så i praktiken. Det lyfter dock en intressant fråga. Den om hur länge man borde göra samma sak för att maximera sin samhälleliga nytta och sin personliga utveckling.

På Gotland pratas det i många led om att kompetensbristen ökar och att kompetensförsörjningen är hotad. Det är med andra ord brist på den arbetskraft som Gotland behöver för att gå runt.

Jag är nyfiken på hur vetskapen om att det är brist på nyckelpersoner inom olika områden på Gotland påverkar oss gotlänningar mentalt. Personligen påverkas jag mycket och tänker ofta på om jag eventuellt skulle skola om mig till mekaniker, lärare, planarkitekt och uroterapeut bara för att göra vårt Gotland en större tjänst.

I tidningarnas föreningsnotiser har vi under vintern och våren kunnat läsa referat från årsmöten. Bilder på nyvalda, omvalda och avtackade eldsjälar. Vissa blir ihop och andra gör slut. Jag är nyfiken på vad det är som gör att vissa känner ett större ansvar än andra och väljer att ha samma uppdrag under en längre tid.

Det finns i min mening i denna fråga inga rätt eller fel, jag tror inte på regler som fyra eller sju år men rimligtvis borde alla ibland ställa sig frågan ”Varför är vi ihop?” och ”Vad vill jag med vår relation?”. Vare sig det gäller en arbetsplats eller engagemang av något slag.