Vem äger ekorrhjulet?

GOTLÄNNINGEN REPLIK2019-02-27 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vem äger ekorrhjulet?

Eller rättare sagt, vem äger rätten till bilden av ekorrhjulet? På sidan 3 i Gotlands Tidningar den 25 februari 2019 publicerades ett fotografi som illustration till en artikel med rubriken »Riskerna med att lämna ekorrhjulet«.

Bilden hade en byline med fotografens namn: Bebeto Matthews /TT (bildbyrån TT).

Grattis till alla fotografer som via Fotografernas Riksförbund som sedan långt tillbaka i tiden har ett branschavtal som reglerar att man vid alla bilder som publiceras i svenska media, alltid ska ange fotografens namn.

Angivelsen underlättar för fotografen som upphovsman att få betalt för publiceringsrätten.

Men vad gäller för motivet som fotografen avbildat? Får skulptören, modellmakaren, scenografen eller någon annan typ av upphovsman, betalt för själva motivet som fotografen fotograferar och i sin tur får betalt för? Det vet vi inte?

Man skulle kunna begära av publicisten, i detta fall Gotlands Tidningar eller till och med Bild-/nyhetsbyrån TT att koppla på uppgiften om bildupphovsmannen i en bildtext.

Om inte annat som en god journalistisk gest åt läsarna och framför allt som respekt för den/dem som har upphovsrätt till själva motivet i fotografiet.

Säkerligen försörjer sig ekorrhjulets upphovsman på det som det som den ”håller på med”, precis som journalister som är anställda på en tidning, eller som fotografen, som frilansar eller ha sina bilder lagrade hos en agentur eller på en bildbyrå och får betalt varje gång dennes bilder publiceras i något media.

Om bilden av ekorrhjulet hade publicerats på första sidan i GT, så hade fotografen dessutom fått extra mycket betalt, eftersom en framsida värderas högre enligt branschavtalet.

Det är tyvärr vanligt att fotograferade motiv saknar uppgift om upphovsman. Det är inte rättvist!

Ekorrhjulets skapare fick troligen inte ett öre betalt då fotografen, journalisten och nyhetsbyrån använde vederbörandes objekt i sin verksamhet.

Alla ska kunna leva på det man ”håller på med”. Eller för att citera slutraderna i artikeln från Centerpressens Nyhetsbyrå: » […] vi kommer alltid att behöva individer som drar in resurser till tillväxten.«