Var och hur ska alla repetitionsövas?

GOTLÄNNINGEN, LIBERAL KOMMENTAR2015-01-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Riksdagen beslutade våren 2010 att skyldigheten att mönstra och tjänstgöra inom Försvarsmakten (FM) inte längre skulle gälla. Tjänstgöringsplikten gjordes vilande med möjlighet för regeringen att återaktivera den om behov skulle uppstå.

Nu har man tydligen insett att det är dags att agera i frågan genom att värnpliktiga på nytt ska kunna kallas in till repetitionsövningar. Motiveringen är att läget har försämrats i Östersjöområdet. Den ökade (ryska) övnings- och underrättelseverksamheten både i luften och till sjöss är en av anledningarna till detta enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

Det man kan notera är att Gotland nämns allt oftare i sammanhanget – med all rätt. Övningar med krigsförband, det vill säga enheter med personal utrustade med materiel och som är samtrimmade för att genomföra vissa uppgifter, har under senare år inte genomförts. Undantag är hemvärnet vars resurser trots goda intentioner är begränsade, inte minst personellt.

Signalerna har funnits länge att den situation Sverige befann sig i när regeringsbeslutet fattades 2010 är förändrad. Beslutet är bra, men man kan ju ställa sig frågan var och hur de omkring 7 500 personer som från och med 2004 har genomfört värnpliktsutbildning eller den grundläggande militärutbildningen GMU ska repetitionsövas.

Eftersom huvuddelen av landets skjut- och övningsfält är nedlagda och avyttrade är Tofta skjutfält ett av de få skjutfält av någorlunda storlek som återstår. Där kan förband upp till kompani samöva, inte minst vad avser skarpskjutning.

Understöd kan lämnas av Gotlandsgruppen som dock kommer att behöva omorganiseras och utökas i jämförelse med i dag. En bonuseffekt som man dessutom skulle få är att öva transport av förband från fastlandet till ön.

Det har heller inte övats under många år. Undantag är den styrka på 450 personer från amfibiebataljonen som övade under vecka 41 och personal från P 4 i Skövde som visade upp och övade med den materiella mobiliseringsreserven förrådställd på Tofta.

Att det brådskar med dessa övningar för att fylla upp de personella brister som finns inom FM är uppenbart, även om de materiella brister som finns inte ska negligeras. Bara helikopterfrågan för att nämna en…

Riksdagens inriktningsbeslut 2009 angående FM framtida organisation var att den skulle vara intagen 2014. Målbilden den 1 januari i år var att av kategorin gruppbefäl, soldater och sjömän som är tidvis tjänstgörande skulle 9 900 vara inskrivna i rullorna. I verkligheten fanns 2066 att tillgå. Denna personalbrist påverkar naturligtvis verksamheten inom FM på ett negativt sätt.

Förslaget gäller personer med krigsplacering och tjänstgöring högst tio år tillbaka, de andra har redan försvunnit ur systemet. Det kommer att behöva följas av beslut att också grundutbilda soldater med plikt.

Det är bra att inte tappa bort soldater som vi investerat miljarder i att utbilda, men vi måste också kunna utbilda nya, säger ordföranden i försvarsutskottet Allan Widman (FP).