RekordmĂ„nga, 90â000 personer, lĂ€mnade Svenska kyrkan förra Ă„ret. MĂ„nga av dem uppgav som förklaring att de inte tror pĂ„ Gud.
Sverige Àr ett ovanligt sekulÀrt hörn av vÀrlden, vilket gör att mÄnga som invandrat hit har en större nÀrhet till religiositet Àn majoritetsbefolkningen.
I takt med att Sverige har blivit allt mer mÄngkulturellt har vi dÀrför tvingats stÀlla oss frÄgor om hur lÄngt religionsfriheten ska fÄ strÀcka sig. Och vad gör vi nÀr trosutövandet övergÄr i förtryck?
Tidigare relativiserades dessa frÄgor kraftigt. Kritik mot exempelvis religiösa eller kulturella traditioner som gav upphov till hedersförtryck stÀmplades som rasistisk.
Vi har inte bara religionsfrihet i Sverige, utan religionsutövandet uppmuntras Àven aktivt av staten. Inte minst mÀrks det pÄ att samfund fÄr ansenliga summor bidrag varje Är enbart för att de Àr religiösa.
Men bidragen till samfunden har hamnat i blickfÄnget efter nÄgra kontroversiella uttalanden frÄn Sveriges Förenade Muslimer, bland annat om att tolvÄriga flickor som inte tÀcker sig hamnar i helvetet (Aftonbladet, 5/4).
Och pÄ sistone har vi sett ett antal viktiga beslut som pÄ olika sÀtt bidrar till att definiera och begrÀnsa religionens plats i det svenska samhÀllet.
De flesta vÀlkomnade det förvÀntade beslutet frÄn Arbetsdomstolen att barnmorskan Ellinor Grimmark inte hade blivit diskriminerad nÀr hon vÀgrade att utföra aborter och sÀtta in preventivmedel (Aftonbladet 12/4).
Budskapet Àr tydligt: Du kan inte vÀgra arbetsuppgifter med hÀnvisning till din religion. Lika lite som du kan slippa hantera kött i en korvkiosk för att du Àr vegan. DÄ fÄr du söka dig till nÄgot annat yrke.
NÄgot mer försiktigt var jublet nÀr EU-domstolen beslutade att arbetsgivare har rÀtt att sÀga nej till religiösa eller politiska symboler (SR 14/3), Àven om argumentationen var ungefÀr densamma: En arbetsgivare ska kunna stÀlla krav pÄ sina anstÀllda.
Efter Kalla Faktas avslöjande om hur en muslimsk skola i VÀllingby separerade pojkar och flickor i bussen, markerar nu allt fler mot religiösa friskolor. Socialdemokraterna har efter mÄnga Ärs blötande och stötande i frÄgan gjort ett skarpt uttalande om att de vill sÀtta stopp för detta, samt söker stöd frÄn Liberalerna i frÄgan (DN 11/4).
Att politiker och lagstiftare allt mer tydliggör vilken plats religionen ska ha i ett samhÀlle som byggs pÄ upplysningsorienterade och sekulÀra institutioner Àr bra. Inte bara för att det motverkar extremism, utan ocksÄ för att det kan minska spÀnningar i samhÀllet.
DÄ Àr det klokt att vi gÄr i en riktning dÀr religiositet avdramatiseras och behandlas som vilken ideologi som helst. Religionen kan vara en del av familjearvet, men framför allt ett eget val som var och en har rÀtt att göra. Men lika viktigt Àr att vi behöver motverka fördomar och trakasserier av religiösa för att fortsÀtta vÀrna om den sÄ viktiga religionsfriheten.