40 år sedan satsade Sverige tre procent av BNP på försvaret. Sedan dess har det minskat stadigt, särskilt under 1990-talet.
Efter kalla krigets slut och Berlinmurens fall tänkte man sig att krig är omöjligt och att Ryssland inte längre utgör något hot.
Det svenska försvaret gick från att vara ett välutvecklat totalförsvar till en smal organisation främst inriktad på att göra punktinsatser i utlandet.
Men ibland blir det inte som man tänkt sig.
Så här i efterhand är det uppenbart att nedmonteringen av försvaret, som både socialdemokratiska och borgerliga regeringar gjort sig skyldiga till, var en urusel idé. Ryssland framstår i dag som mer aggressivt än på länge, och det transatlantiska samarbetet riskerar att vackla med Donald Trump som amerikansk president.
Det är tyvärr lättare att rusta ner än att rusta upp. I dag är dock de flesta överens om att Sverige måste höja försvarsanslagen. Fjolårets försvarsbeslut var ett litet steg i rätt riktning. Men det krävs mer resurser.
Sverige borde låna 35 miljarder för att snabbt rusta upp, skriver den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark på DN Debatt (18/11). Det är rimligt. Läget är så pass allvarligt.
Det finns dock en risk att politiker ensidigt fokuserar på försvarsmateriel och sina favoritvapen när de argumenterar för upprustning. Rimligtvis är det dock Försvarsmakten själv som vet vilket materiel som ger bäst förmåga för pengarna. Dessutom glömmer ofta politiker en viktig del, nämligen personalförsörjningen.
Försvaret är nämligen ingenting utan dem som jobbar där. Försvarsmakten är en av Sveriges största arbetsgivare för unga, och fick en rejäl smäll när arbetsgivaravgiften höjdes för anställda under 26 år. Rekryteringen till det nya yrkesförsvaret har inte visat sig fungera, vilket en utredning slog fast tidigare i höstas. Oavsett om försvaret bygger på en frivilligmodell eller värnplikt måste det vara en attraktiv arbetsplats.
När man diskuterar krisen i polisen brukar kårens arbetsvillkor och höjda löner ofta förekomma som en lösning på problemet. När Sveriges försvarsförmåga diskuteras nämner man sällan det stora personalunderskott Försvarsmakten brottas med.
Det kanske är en god idé att låna till Gripenplan. Men låt försvaret självt avgöra vad som ger bäst effekt.