Självkritik är ingen miljöpartistisk dygd. Men efter att ha misslyckats med att nå målet om tio procent i de tre senaste riksdagsvalen verkar det som att Sveriges kaxigaste parti har insett att det är läge för förändring.
Miljöpartiet har framförallt varit ett parti för den urbana medelklassen. De som handlar ekologiskt, bor i storstäderna och inte är beroende av bilen. Redan efter valet 2006 konstaterade MP i sin eftervalsanalys att partiet har lägst stöd i glesbygd, landsbygd och Norrland. Samma problem kvarstår åtta år senare, vilket inte är särskilt förvånande.
MP är Sveriges i särklass mest landsbygdsfientliga parti, vilket avspeglas i synen på bilismen. Trots att Sverige har världens högsta koldioxidskatt har Miljöpartiet länge eftersträvat en höjning, vilket skulle göra bensinkostnaden ännu högre för landets bilister. Att landsbygdsbor inte har särskilt mycket till övers för ett parti som vill göra det svårare och dyrare för dem att använda det viktigaste transportmedlet som finns till förfogande är inte konstigt.
Nu tycks flera tongivande röster inom Miljöpartiet ha insett att det är partiets landsbygdspolitik, och inte nödvändigtvis landsbygdsborna, som det är fel på. Karin Svensson Smith, klimatansvarig i MP:s partistyrelse, medger i en intervju i Dagens Nyheter att partiet har duckat ”litegrann” för frågan om hur man ska klara sig på landsbygden utan bil (23/11).
Hon anser att MP bör omvärdera sin ståndpunkt gällande höjd bensin- och koldioxidskatt. Svensson Smith menar att den är tillräckligt hög i dag. Hon får även medhåll från Magnus Johansson, kommunalråd för MP i Eskilstuna och tidigare partistyrelsemedlem. Johansson tycker att bensinskatten är på en rimlig nivå och absolut inte ska höjas ytterligare.
Vidare föreslår Svensson Smith att partiet ska ha två handlingsplaner gällande klimat- och trafikpolitik: en för landsbygden och en för städerna. I stället för att göra det dyrare för landsbygdsborna att använda bilen ska man göra det svårare i städerna. Det låter mer konstruktivt än att fortsätta straffa dem som är beroende av bilen, och inte har möjligheten att byta till kollektivtrafik eller cykel.
Om Miljöpartiet ska lyckas med ambitionen att bli Sveriges tredje största parti krävs en politik som inte strategiskt missgynnar landsbygdsborna, vilket den gör i dag. Huruvida gräsrötterna, som ofta är mer vänster än partistyrelsen, kan godta att bensinskatten inte höjs ytterligare är en helt annan fråga.