”Den globala ekonomin utvecklas fortsatt svagt under 2016 och 2017”, skriver Svenskt Näringsliv, SN, i sin nya konjunkturprognos som kom på onsdagen. ”Det finns dessutom större globala risker än på mycket länge”, skriver dess chefsekonom Bettina Kashefi i ett pressmeddelande. ”Det finns risker för ökad protektionism och många länder är högt skuldsatta. Dessutom har produktivitetstillväxten saktat in betänkligt. Inte minst gäller detta Sverige”.
Det här låter naturligtvis inte bra. Och, konstaterar SN, det är den inhemska konsumtionen, både privat och offentlig, som drar tillväxten i Sverige. Trots att vi just nu har en svag kronkurs utvecklas den svenska exporten svagt.
Till det kommer problem på arbetsmarknaden. Arbetslösheten ligger runt 7 procent. Men genomsnittssiffror säger inte så mycket eftersom verkligheten är den att det skiljer mellan inrikes födda och utrikes födda. ”Tudelningen av arbetsmarknaden har bara ökat över tiden och kommer att fortsätta att öka om inga strukturreformer genomförs”, skriver SN.
Just en sådan strukturreform föreslår Lars Calmfors. Han är professor emeritus i internationell ekonomi, forskare vid IFN och ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet.
I en kolumn i Dagens Nyheter på onsdagen skrev han att det är nya enkla jobb som behövs.
Lönesänkningar för lågutbildade som redan har jobb bör undvikas, menar han. En bättre väg att öka sysselsättningen är att skapa nya enkla jobb med rejält lägre minimilöner.
Det har också till exempel centerledaren Annie Lööf talat om. Bland annat i Almedalen i somras.
Problemet är väl närmast, som Calmfors också skriver i sin kolumn, att inget har hänt beroende på starkt fackligt motstånd. ”Därför finns skäl att återuppta diskussionen och se om låsningarna kan brytas”, skriver han.
Det är väl här som problemet finns. När parter eller partier pratar förbi varandra är det svårt att få till stånd en konstruktiv debatt om vad man kan göra åt problemen.
Om man inte ens kan vara överens om vad som skulle kunna vara ”enkla jobb” finns låsningarna kvar.
Å andra sidan går det att göra saker om viljan finns. Ett exempel på det var när statsministern och Trafikverkets generaldirektör på tisdagen höll presskonferens på Ericssons fabrik i Kumla.
Där förlorar flera hundra personer sina jobb när företaget lägger ned produktionen. Framöver kan en del av dem erbjudas nya arbeten i Trafikverket. ”Trafikverket behöver anställa 2 000 personer, i det finns en möjlighet”, sade Löfven.
Om viljan finns borde man också kunna sätta sig ner och på allvar diskutera vad man också kan göra för alla de som står längst bort från arbetsmarknaden.
”Strukturreformer”, skrev Svenskt Näringsliv i sin konjunkturprognos. ”Lös problemen” skulle kunna vara en annan formulering.