Politiken måste visa mjölkbönderna sitt stöd

GOTLÄNNINGEN, DEBATT2015-01-22 09:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det blev inget super-super-valår. Det av statsminister Stefan Löfven förannonserade extravalet avblåstes av samme statsminister efter decemberöverenskommelsen. Mycket har skrivits och debatterats.

Jag instämmer helt i det som Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson, skrev: ”I praktiken var alternativen till denna överenskommelse tre: Upprepade extraval och regeringskriser à la Italien, samlingsregeringar eller storkoalitioner à la Finland och Tyskland eller Alliansstyre med aktivt stöd av Sverigedemokraterna.”

Lösningen är inte optimal men fundera över alternativen!

I veckan hade barn- och utbildningsnämnden mandatperiodens första möte. Lite av samma stämning som vid skolstart. Många ledamöter fyllda av förväntan.

För några var det första mötet i nya uppdraget medan andra hade betydligt fler år och rutin. Precis som i skolan med förstaklassare och elever i de äldre klasserna.

Det ska bli fyra spännande år. Hur tänker nya majoriteten sig utveckling av skola och förskola på (hela) Gotland? Hur blir inriktningen för att hantera köerna till förskola? Kraven på lärarlegitimation?

Att ge alla barn förutsättningar att utvecklas utifrån sina förutsättningar? Hur kommer centermotionen om landsbygdssäkring efterlevas?

Huvuddelen av min tid fylls av att försöka hjälpa mjölkbönder att klara sitt företag nu vid det kraftiga prisraset på mjölk efter ryska bojkotten.

På ett halvår har betalningen till gotländska mjölkbönder, och pengaströmmen till Gotland, minskat med 140 miljoner! Politiken har ett ansvar, eftersom det är politiska beslut som förvärrat problemen.

Politiken behöver därför agera för att hjälpa mjölkföretagen. Som exempel genom att Alliansregeringen redan i somras placerade ett lantbruksråd på ambassaden i Kina. Det för att svenska livsmedelsföretag ska få bättre tillgång till den asiatiska marknaden.

Det är otroligt viktigt att vi satsar på att öka exporten och att svenska företag får tillgång till fler marknader i världen och breddar underlaget. Nya regeringen tycks behålla den lösningen. För mjölkbönderna är det positivt med kopengen som Eskil Erlandsson införde. Det gäller att nya regeringen inte fördröjer utbetalningarna så mjölkbönderna vet när pengarna utbetalas under hösten.

Företagens likviditet kan även underlättas om staten medverkar till garantilån för klara de värsta penga-svackorna.

Centerpartiet och Alliansregeringens landsbygdsprogram på 36 miljarder kronor måste få godkännande snarast i EU så att mjölkbönderna får klarhet i skötselvillkor för erhålla ersättningarna till miljöåtgärder.

Politiken kan dessutom bestämma att inte införa handelsgödselskatt. En kostnad som inte finns i något annat land i världen. Varje år kostade skatten svenska bönder 300 miljoner kronor i extra kostnader.

Politiken kan även underlätta genom minskat regelkrångel, ursprungsmärkning av mejeriprodukter, likvärdiga regler inom EU för att förbättra djurskyddet inom EU, med mera.