Miljö- och byggnämnden har haft sitt första ”riktiga möte” efter det första konstituerande mötet i januari.
Och då var jag, nybliven ordförande, på en sedan länge planerad semester med familjen. Det var ett svårt beslut att ta, att genomföra semestern trots att jag skulle missa det första nämndsammanträdet.
Det allra mesta av arbetet utförs dock innan mötesrummets dörrar släpper in ledamöterna. I beredningen av ärendena, på arbetsutskottet och i alla de diskussioner och informationsutbyten som sker innan nämnden.
När nämndsammanträdet väl startade 6 februari och jag inte längre kunde kommunicera med ledamöterna kändes det trots allt tryggt att nämndens vice ordförande, moderaten Ingemar Lundqvist, från min grannsocken Väte, skulle leda mötet.
Vi var i Alliansen överens om vad vi skulle driva för att främja byggande på landsbygden. Vi hade argumenten klara för oss, och förslag till beslut låg färdiga.
Jag och Centerpartiet anser att byggandet och då särskilt bostadsbyggandet är en av de mest avgörande utvecklingsfaktorerna för Gotland. En fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för en konkurrenskraftig ekonomi. På Gotland har det byggts mycket under de senaste åren vilket är bra.
Men trots det är bristen på bostäder ännu en direkt tillväxthämmande faktor. Den försvårar för rekrytering inom bristyrken och den begränsar önskad befolkningstillväxt på ön.
Samtidigt är också byggbranschen en viktig utvecklingsmotor för öns arbetsmarknad. Under flera decennier har det byggts alldeles för få bostäder i Sverige och så även på Gotland.
Ungdomar tvingas bo kvar väldigt länge i sina föräldrahem, människor måste tacka nej till nya jobb. På landsbygden finns det ofta inga anpassade bostäder för vare sig yngre eller äldre att flytta till.
Centerpartiet kommer tillsammans med Allianspartierna att kämpa för att byggandet på hela ön sätter fart!
Nämndsammanträdet gick bra, jag var inte oumbärlig, Ingemar tillsammans med övriga ledamöter klarade det galant. Som exempel så fick sökanden i Väskinde och Bro bygglov för de hus de ville bygga.
Vi anser att riksintresset jordbruksmark ska vägas mot samhällsintresset fler bostäder. All åkermark är inte god, eller lätt att använda. Allt bete är inte bra bete utan gör sig bättre som tomt till en familj som vill bosätta sig på landsbygden.
Nu är jag hemma på Gotland igen och i går kväll medverkade jag på samrådsmöte om Program Klintehamn 2030. Samrådet pågår till 4 mars och du kan lämna dina synpunkter både med gammaldags post och på flera nya digitala sätt, bland annat direkt i kartan du hittar på gotland.se/byggabo, skrolla ner lite och klicka på ”Tyck till om utvecklingen av Klintehamn”. På lördag 25 februari kan du träffa tjänstepersoner i Röda Korsets lokaler i Klintehamn. Passa på att påverka Klintehamns framtid!