Senaste veckan har bjudit på härligt sensommarväder. Besökare har fått med sig mycket positiva bilder från ön.
Gotland är populärt för höstupptakter för företag och det har varit flera arrangemang för 400-600 besökare senaste tiden och fler är inplanerade helgerna framöver. Bättre kommunikationer med fler avgångar samt fler boenden är några av nycklarna till framgångarna förutom hårt marknadsföringsarbete.
Den gångna veckans väder gör att vi nog kan se fram emot ännu fler och mer välbesökta tillställningar kommande år.
Det varma vädret är inte bara positivt. För lantbruket och gröna näringarna är läget besvärligt. På södra Gotland talas om att fodersituationen är besvärligare än förra året.
Flera djurägare överväger avveckling om de måste köpa in foder. Marginalerna i näringen är för små för att klara att, förutom betala för de insatser man gjort för en normal skörd, även betala för inköpt foder. Om de gröna näringarna minskar på Gotland försvagas det som är en av våra huvudpelare. Skogs- och lantbruket ger effekter på övriga samhället. Förutom att många är anställda inom näringarna eller i förädlingsföretag så investerar företagen i maskiner och byggnader, köper in varor, är underlag för andra serviceföretag med mera.
De gröna näringarna skapar ett levande Gotland hela året som dessutom bidrar med ett landskap som lockar besökare. Det är angeläget för oss alla att gröna näringarna har förutsättningar att producera sina fantastiska kvalitetsprodukter.
Om tre veckor är det Centerpartiets partistämma. Skola och utbildning blir en av huvudfrågorna i år. Centerpartiet vill ha en skola som fungerar som en språngbräda till fortsatta studier och/eller jobb.
Centerpartiet vill ta tag i de utmaningar som svensk utbildning står inför. Bland många intressanta förslag finns att stärka lärarutbildningen, ge bättre stöd för obehöriga lärare, stärkt ledarskap för lärare, rektorer och skolchefer med flera.
Hjälpen till obehöriga lärare tycker jag är det intressantaste förslaget . I dag är mer än var fjärde som jobbar som lärare obehörig.
Ökande elevantal och pensionsavgångar kommer medföra att behoven av lärare ökar med 20 procent de närmsta tio åren. Nuvarande utbildningstakt på lärarhögskolor klarar knappt 2/3-delar av det förväntade behovet.
Det går inte att bortse från att obehöriga lärare i dag och lång tid framöver kommer att undervisa hundratusentals elever i svensk skola.
Vi lever i en situation där vi måste ge obehöriga lärare goda förutsättningar att ge den bästa möjliga undervisningen. Vi måste stärka attraktiviteten i läraryrket, snabbare utbildningsvägar och så vidare. Det är jätteviktigt.
Men genom att stötta obehöriga lärare och ge dem bättre förutsättningar lättar vi samtidigt arbetsbördan för behöriga lärare som kan fokusera på sin undervisning. I dag upplever lärare att handledningen av icke-behöriga kollegor tar tid från undervisningen.
Ha det gott.