Målet är att höja kunskapen om riksdagsarbetet

GOTLÄNNINGEN C-DEBATT2019-06-05 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Njuter av att EU-valet blev en stor framgång för Centerpartiet, både nationellt och på Gotland.

Med 10,8 procent så är det bästa valet för partiet sen vi kom med i EU 1995. Centerpartiet ökade i alla grupper, bland unga, bland äldre, på landsbygd och i städer. Extra glädjande är att konstatera att vi gör ett riktigt starkt val bland de yngre väljarna, det lovar gott inför framtiden.

På Gotland lade 19,3 procent sin röst på C, en ökning med cirka 5 procentenheter, det gör oss till klart bästa C-län i landet!

Konstaterar också att det inte blev något katastrofval för C trots en väldigt tuff regeringsbildning och ett ingånget Januariavtal, många konservativa debattörer hade förutspått och önskat ett sådant.

Det känns skönt att valmanskåren är mer pragmatiska än proffstyckarna. Man röstar för tydliga värderingar, för starka sakfrågor och för kunniga kandidater. Och inte bara fastnar i spelet vem som ska samarbeta med vem. Inger hopp för demokratin!

Läser Sveriges Kommuners och Landstings ekonomirapport maj 2019. Allt pekar på att kommunernas och regionernas ekonomiska utveckling blir en av välfärdssamhällets stora utmaningar framöver.

Med nu gällande förutsättningar så behöver den kommunala sektorn effektivisera verksamheten motsvarande en årskostnad på cirka 20 miljarder år 2022. Huvudskälen till det är svagare ekonomisk tillväxt i landet, den demografiska utvecklingen med allt fler unga och flera äldre, samt ständiga landvinningar inom sjukvårdens område. Här kommer jag att lägga mycket tankemöda framöver.

Jag är så innerligt glad för det regn som kom i grevens tid på Gotland. Maj månad blev både kall och ganska blöt, hemma i Vänge fick vi minst 60 millimeter totalt. Detta regn var värt många hundra miljoner kronor bara för det gotländska jordbruket, långt mer än det torkstöd som staten betalar ut.

Framför allt hade katastrofen varit total om torkan fortsatt, gårdarna hade inte klarat ett torkår till som 2018. Framöver är jag övertygad om att staten och näringen ihop behöver bygga upp en katastroffond på cirka 15-20 miljarder kronor. Klimatförändringen ger mer extrema odlingsförutsättningar, då är det inte rimligt att en hel näring riskerar att slås ut vid varje sådant tillfälle.

Jag har börjat med veckovisa lajv-sändningar på Facebook. Har hittat en rutin att sända klockan 15.00 på torsdagar, timmen innan voteringen.

Där sammanfattar jag vad som hänt i veckan. Målet är att höja kunskapen om riksdagsarbetet, återrapportera till Gotland och att löpande släppa lite nyheter. Trivs med lajv-formen, den är tekniskt enkel, snabb och informell. Välkommen att titta!

Gotska Sandön har tack vare Sofia utvecklats till ett riktigt andningshål i livet för vår familj. Underbar natur, avskildhet och utsatthet gör vistelserna där alldeles speciella. Fokus blir på att umgås på riktigt, det är en bristvara i dagens sönderstressade samhälle. Tack Sandön!