Hur ska en skattehöjning på 75 öre ska öka attraktiviteten?

GOTLÄNNINGEN C-DEBATT2019-06-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I måndags var det regionfullmäktige med många betydelsefulla ärenden.

Dominerande var strategi och budget för 2020. Det blev ett långt möte som inte bankades av förrän vid 23-tiden. Debattlustan var stor med många inlägg från många olika ledamöter.

Mycket aktuella blir då några motioner som handlade om hur fullmäktige kan bli vitalare. De behandlades dock utan debatt på några minuter. Jag hoppas de genomförs inom en nära tid. När ett sammanträde blir så här lååååångt funderar man om det lockar fler till politiken.

Det är inga andra än vi 71 ledamöter som sitter i salen som avgör hur vi vill att politik ska upplevas. Jag har själv svårt att förstå ledamöter som gör inlägg på 15-20 minuter. Jag är mer för ”hisspitch”, alltså att du ska kunna framföra ditt budskap på den korta tid du har vid ett möte i en hiss. Ibland kan det behövas utvecklande resonemang men vid för långa inlägg har i alla fall jag svårt att hålla koncentrationen.

I budgetdebatten argumenterade de röd-grön-rosa om att skapa ett attraktivt Gotland. Jag delar i mycket deras problembild och utmaningar.

Jag kan däremot inte förstå hur en skattehöjning på 75 öre ska öka attraktiviteten och locka fler i arbetsför ålder till Gotland. Redan i dag är vår skatt över rikssnittet. Med deras förslag till skattehöjning hamnar vi i absoluta skattetoppen.

Vi i Alliansen kommer att istället jobba med effektiviseringar. Redan i dag har regionens verksamheter drygt 100 miljoner varje vecka att skapa välfärd för.

Med stora rekryteringsutmaningar framöver behöver vi arbeta modernt för att locka nya medarbetare. I det arbetet behöver vi se över arbetssätt och rutiner.

Med förändringar i organisation och struktur kan vi jobba effektivare och bättre nyttja våra gemensamma skattepengar för största möjliga nytta för alla gotlänningar. Effektiviseringar handlar om att arbeta med det som verkligen skapar nytta för dem vi är till för och koncentrera sig på de uppgifterna. Effektivisering innebär inte att springa fortare utan smartare.

Skillnaden i synen på näringslivet och likvärdiga villkor klargjordes under debatten om införande av utmaningsrätt och efterhandskompensation för privat drivna vårdcentraler.

Viktiga politiska markeringar till näringslivet. Den fundamentala skillnaden i inställning är uppenbar. Jag tror på att näringslivet kan bidra till utveckling om de får schysta villkor. Det ska därför bli spännande med arbetet kring Roma. Utvecklingsplanerna går nu in i nästa fas med fyra olika entreprenörer som visat intresse.

I budgeten så satsar vi därför på mer lokaler till förskolan i Roma. De behöver flytta ur lokaler de lånar i skolan och ge plats till ökande barn- och elevantal i Romaområdet. Vi bygger även ut förskolan i Väskinde som har ett expansivt närområde.

Politiskt väntar närmast Almedalsveckans arrangemang i demokratins tjänst. Innan dess ska jag hinna koppla av genom att ta nattåget mot norr och fira midsommar med midnattssol på Lofoten.

Ha det gott.